Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Csökken az Áfa, a baromfisok örülnek

2016. április 14.

Rendkívül kedvezőnek ítélte Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnök-igazgatója az ágazat szempontjából Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdai bejelentését, miszerint a sertéshús mellett a tojás és a baromfi általános forgalmi adója (áfa) is 5 százalékra csökkenhet jövőre. Ez segíthet a hazai termelőknek, így a Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt, Deutz-Fahr traktorral dolgozóknak is.

tojas_tyuk_hen_eggAz elnök-igazgató elmondta: nemcsak az egész baromiágazat, hanem a fogyasztó is sokat nyer, mert jó minőségű és megbízható eredetű magyar baromfitermékeket vásárolhat meg olcsóbban. Hozzátette: ez az intézkedés, amennyiben minden terméket érintene – az étkezési tojást is ide véve -, a költségvetésnek mintegy 30-35 milliárd forintos kiesést jelentene éves szinten az előzetes számítások szerint.

Csorbai Attila ugyanakkor úgy vélekedett: a szóban forgó költségvetési kiesést ellensúlyozhatja, hogy fehéredik az ágazat és a fogyasztók várhatóan több baromfihúst vesznek majd az áfa-mérséklés hatására. Az áfa csökkentése kitörési pont lehet az ágazat számára a belföldi piacon – jegyezte meg.

A BTT elnöke azt mondta, hogy ha ebben a formában fogadják el a költségvetési tervezetet, akkor januártól mindenképpen olcsóbbá válik a tojás és a baromfi az üzletekben, a fogyasztói árak akár 20-22 százalékkal csökkenhetnek.

Hozzátette: a termelők (a Lamborghini, Deutz-Fahr, Hürlimann, Fendt és Same tulajdonsok is)  – akik három-négy éve küzdenek az áfa mérsékléséért – szintén nyerhetnek az intézkedéssel. A szektor ugyanis dinamikusan fejlődhet majd, és “meg tud tisztulni”: azok a szereplők “maradhatnak talpon”, amelyek legálisan végzik a tevékenységüket.

 

Tudta?

MInt a wikipédia kifejti a házityúk a bankivatyúk háziasított változata, amely a tyúkalakúak rendjébe és a fácánfélék családjába tartozó faj, gazdaságilag a baromfikhoz sorolják őket. Mind húsát, mind tojásait előszeretettel fogyasztják az emberek. Mára számos tyúkfajtát tenyésztettek ki. A gall kakas, mint nemzeti szimbólum szerepel Franciaországban

A házityúk súlya 0,5–5–7 kg-ig terjedhet. A kakas rendszerint nehezebb a tojónál, de ez aszerint változik, hogy milyen fajtába tartozik az állat. A törpékhez az 500 és 1200 g körüli fajtákat sorolják. Megkülönböztetnek még közepes és nagy testű fajtákat.

A tyúkok egyik különlegessége a fejükön található tarajuk, melynek igen sokféle megjelenési formája lehet (egyszerű, rózsa, borsó, szarv, stb.). A kakasok taraja nagyobb, mint a tojóké. A csőr alatt egy bőrlebeny található, ami a taréjhoz hasonló szövetekből épül fel. A tyúkok nemi kétalakúságát erősíti még általában a kakasok legyezőszerű farktolla.

 

Same alkatrész, Lamborghini alkatrész, Hürlimann alkatrész, Fendt alkatrész, Deutz-Fahr alaktrész állattenyésztőknek és növénytermelőknek egyaránt. A Lucrus Hungária Kft teljeskörűen kínálja az említett márkák alkatrészeit és végzi a gépek javítását.