Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Felülvizsgálná az e-útdíjat az ÉFOSZ

2013. július 9.

Az e-útdíj felülvizsgálatát, a kedvezményben részesülő mezőgazdasági termékek és élelmiszerek körének bővítését kéri a kormánytól az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ), támogatva a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) korábbi, a kedvezmények bővítésére vonatkozó kezdeményezését.

Az ÉFOSZ keddi közleménye elismeri az e-útdíj bevezetésének szükségességét. Ugyanakkor már a jogszabály elfogadásakor felhívta a figyelmet a visszásságokra, amennyiben az útdíj-kedvezmények körét nem úgy alakítja ki a kormány, hogy az élelmiszergazdaságban tevékenykedők terhei ne növekedjenek elfogadhatatlan mértékben. A szakmai szervezet szerint ellenkező esetben az élelmiszerek árának érdemi növekedésével, illetve további élelmiszergazdasági csődökkel kell számolni.

Az élelmiszerek jelentős része viszonylag kis értékű, ugyanakkor nagy szállítási igénnyel bíró árucikk, amelyek esetében nemcsak a késztermék, hanem az alapanyagok szállításának költségeit is megnöveli az e-útdíj – hívja fel a figyelmet a közlemény.

Az élelmiszer-feldolgozó ágazatot sújtó különadók, a versenyhátrányt okozó gazdasági környezet és a csökkenő fogyasztás miatt egyébként is nehéz helyzetben lévő vállalkozások az “újabb terhet már nem képesek lenyelni”.

Az e-útdíjról:

Az e-útdíjat a 3,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépkocsik után kell megfizetni az autópályákon, autóutakon és a főutakon július elseje után.

Úthasználati jogosultságot viszonylati jegy megváltásával vagy fedélzeti eszköz használatával lehet szerezni. Aki viszonylati jegyet akar vásárolni, ezt megteheti regisztráció nélkül, egy adatlap kitöltésével is. Ha regisztrál, akkor az egyedi folyószámláján biztosítania kell az útdíj megfizetéséhez szükséges fedezetet.

Aki fedélzeti eszközt használ, annak mindenképpen regisztrálnia kell. Aki már rendelkezik fedélzeti eszközzel, illetve akinek ezt az egyetemes útdíjszolgáltató biztosítja, annak az egyedi folyószámláján ott kell állnia az útdíj fedezetének.

Az utólagos útdíjfizetés lehetőségét az egyetemes útdíjszolgáltató írásbeli szerződés megkötésével biztosítja. Ezt az ÁAK ügyfélszolgálatain személyesen vagy az ÁAK értékesítési osztályán postán lehet kezdeményezni.

Mennyit kell fizetni?

A kéttengelyes teherautóknak a gyorsforgalmi úton 49,90 forintot, míg a főúton 21,23 forintot kell fizetniük egy kilométerért. A háromtengelyes teherautónál ez az összeg 70,02 és 36,75 forint, a négytengelyes kamionnál pedig 108,38, illetve 67,60 forint. A “C” környezetvédelmi kategóriás két- és háromtengelyes járműveknél 1,15, míg a négytengelyeseknél pedig 1,2 lesz a szorzó. A “B” környezetvédelmi besorolású motorral rendelkező haszonjárműveknél az üzembentartók a két- és háromtengelyesek 0,85-os, míg a négytengelyesek 0,8-es szorzóval kalkulálhatnak.

Forrás: MTI

Ne keressen tovább ha Same, Lamborghini, Hürlimann, Deutz-Fahr géphez keres alaktrészt a Lucrus Hungária Kft az Ön partnere. Cégünk nemcsak alkatrészt kínál a trektorokhoz, de javítást, karbantartást végez.