Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Indul a magyar dinnye szezonja

2014. július 3.

Jók a magyar görögdinnye exportpiaci kilátásai a Magyarországi Dinnyetermelők Szövetségének elnöke szerint.

Oravecz Tamás felmérésekre hivatkozva jelezte: a konkurens déli országokban kevesebb lesz a termés az idén, ezért a magyar görögdinnye megerősítheti exportpozícióit Németországban, Lengyelországban, Szlovákiában, Csehországban és a Baltikumban is. Ennek örülnek a dinnyével foglalkozó Same, Deutz-Fahr, Hürlimann és Fendt tulajdonosok is. A magyar görögdinnye szezonja a hétvégén indul.

Az elnök kifejtette: Dél-Európában a vártnál kevesebb görögdinnye termett, és a szezon a végéhez közeledik. A válság sújtotta Ukrajna Fekete-tenger melletti területeiről szintén kevesebb dinnyét szállítanak Észak-Európába az idén. Hozzátette: a Pó völgyétől északra már csak Magyarországon lehet a szántóföldi gyümölcsöt nagy mennyiségben vásárolni.

Az elnök kiemelte: az idén a magyar dinnye minősége kitűnő, jó a cukorfoka, a gyümölcs belseje tömör és lédús. Kedvező az is, hogy a szezon az átlagosnál hosszabb lesz, 2014-ben a virágok második és a harmadik kötései is beérnek. Emiatt a külpiacokon egységesen és nagy mennyiségben lehet jelen a magyar gyümölcs. Ez jelentős bevételt hozhat a dinnyével foglalkozó vállalkozásoknak, azoknak is, amelyek Lamborghini, Same, Deutz-Fahr, Hürlimann vagy Fendt géppel termelnek.

Az előzetes becslések szerint az idei hatezer hektáros dinnyeterületen 220-230 ezer tonna termés várható. Az árualapnak tavaly több mint ötven százaléka került exportra, és az idén minden esély adott a külpiaci részesedés bővülésére.

Az elnök beszámolt arról, hogy a magyar termelők az export sikere érdekében a magyar dinnyét népszerűsítő kampányprogramon dolgoznak: a dinnye a magyar termelők ajánlásával jelenne meg a külföldi áruházakban. A kampányról az exportőröket is tájékoztatják.

Idekapcsolódó hír, hogy várhatóan a jövő héten már magyar görögdinnyét árusítanak az áruházláncok Magyarországon. Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója azt mondta: a CBA üzleteiben központi akció keretében már jelenleg sem árulnak akciós áron külföldi görögdinnyét.
Várhatóan a hétvégén érkeznek az első nagyobb magyar dinnyeszállítmányok a CBA üzleteibe, és ettől kezdve csak magyar görögdinnyét kínálnak a vásárlóknak – közölte.

A Tesco-Global Áruházak Zrt.-nél arról tájékoztatták az MTI-t, hogy a jövő hét elejétől várhatóan már kizárólag magyar dinnyét forgalmaznak országszerte a Tesco áruházak. A magyarországi Auchan áruházakban szintén ezekben a napokban cserélik az importból származó görögdinnyekészleteket belföldi árura.

A Dinnyetermelők Országos Szövetségének elnöke kedden arról számolt be az MTI-nek, hogy a magyar termelők (Köztük, Same, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt és Hürlimann tulajdonosok is) információi szerint a nagy áruházláncok közül többen a magyar dinnyeszezon indulásának hetében tervezik akciózni az import görögdinnyét, a kilogrammonkénti fogyasztói árat 150-160 forintról 90-100 forintra csökkentik. Oravecz Tamás rámutatott: a termelők attól tartanak, hogy az importáru akciózása lehúzza a minőségi, friss magyar dinnye reális előszezoni fogyasztói árát, és emiatt veszteséges évet zárnak a termelők.

Forrás: MTI