Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Jó éve volt a méztermelőknek

2015. augusztus 24.

Az aszály és a rendkívül forró nyár ellenére mintegy ezer tonnával nagyobb az idei méztermés az előző évinél – írta a Napi Gazdaság hétfőn. Bár a napraforgó- és a vegyes virágméz mennyisége csökkent, a legjobb minőségű, és ezzel együtt a legdrágább akácmézből több kerül a polcokra. Méztermelők között számos gazda van, aki Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt vagy Deutz-Fahr gépet használ.

Az árak a tavalyi történelmi csúcshoz képest csökkentek, de a termelők elégedettek – mondta a lapnak Mészáros László, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke. Közlése szerint a méhállományok mintegy tíz százalékának felmérése után az látszik, hogy a méztermés megközelítheti a 20 ezer tonnát.

Úgy vélte, a felvásárlási árak kedvezően alakulnak: egy kiló vegyes virágmézért 850, a legdrágábbnak számító akácmézért 1500 forintot adnak, az árak pedig még emelkedhetnek. Megjegyezte, hogy ugyan szerényen nő a belföldi fogyasztás is, ám a magyar méz 73-75 százalékát külföldön értékesítik.

A szállítási és raktározási folyamatok során is hasznát lehet venni a Same traktoroknak, de a Hürlimann, Lamborghini, Fendt és Deutz-Fahr gépek is ügyes vontatók.

Tudta?

Méznek nevezzük a méhek által növényi nektárból vagy élő növényi nedvekből, illetve növényi nedveket szívó rovarok által élő növényi részek kiválasztott anyagából gyűjtött természetes édes anyagot, amelyet a méhek begyűjtenek, saját anyagaik hozzáadásával átalakítanak, raktároznak, dehidratálnak és lépekben érlelnek.

Ennek értelmében a méz eredete szerint kétféle lehet: virágméz (nektárból származó) és mézharmatméz (növényi nedveket szívó rovarok – Hemiptera – által az élő növényi részek kiválasztott anyagából vagy nedvéből nyert méz.)

A méz édes ízét a nem kristályosodó gyümölcscukor adja meg, azt pedig, hogy milyen zamatú lesz, azok az illóolajparányok határozzák meg, melyeket a különféle virágok nektárjai adnak, amit a méhek összegyűjtöttek. A méz színe idővel sötétedik, csökken az aroma gazdagsága, az enzimek és az illóanyagok mennyisége, ezért tanácsos frissen (egy éven belül) elfogyasztani. Ennek ellenére a méz nem romlik meg, még több ezer éves leletek is mérgezés nélkül elfogyaszthatók.

Méztermelők számára is teljeskörűen kínál alkatrészeket Same, Lamborghini, Deutz-Fahr, Hürlimann és Fendt traktorokhoz a Lucrus Hungária Kft. Cégünk vállalja motorfelújítások, hajtásláncproblémák orvoslását Same, Hürlimann, Deutz-Fahr és Lamborghini traktorok esetében is.