Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Jövő héten kezdődik a magyar dinnyeszezon

2015. július 3.

Jövő héten indul az igazi magyar dinnyeszezon, 220-240 ezer tonna görögdinnyére számítanak idén – mondta az MTI-nek Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) elnöke. Dinnyetermelők gyakran használnak Lamborghini traktort, Same, Deutz-Fahr, Hürlimann vagy Fendt gépet.

Magyarországon jelenleg körülbelül 5800 hektáron termelnek görögdinnyét, a vetésterület 60 százaléka Dél-Békésben található. Sárgadinnyét valamivel több mint 500 hektáron termelnek, a termés kétharmada fólia alatt van. Ledó Ferenc elmondta: az átlagosnál jobbnak tűnik az idei termés minősége, az elmúlt hetek hűvös időjárása viszont késlelteti az érést.

A görögdinnye 40-45 százalékát exportálják, elsősorban Németországba, Csehországba és Lengyelországba. Sárgadinnyéből a várakozások szerint 17-18 ezer tonna lesz, itt az exportmennyiség minimális. A földek környéki szállításban a traktorok segédkeznek a gazdáknak, többek között Lamborghini, Same, Hürlimann, Fendt és Deutz-Fahr gépek is.

Az elnök hangsúlyozta: örülnének, ha 120-130 forintos fogyasztói árral tudnának a termelők indulni, és csak augusztus közepére csökkenne 80-100 forint közelébe a dinnye ára. Úgy fogalmazott: így keletkezhet annyi jövedelmük a termelőknek, hogy a következő szezonban is tudjanak vetni.

Az MTI kérdésére kifejtette: a hektáronkénti termelési költségek nagyon változóak lehetnek az alkalmazott technológia függvényében, de átlagosan kilogramonként 30-50 forint költséghez 20-30 forint logisztikai (tisztítási, csomagolási) díj tevődik.

A befolyt összegből a gazdáknak a gépeik fenntartására is költeni kell, így a Hürlimann, Fendt, Deutz-Fahr, Same és Lamborghini traktorok karbantartására is.

Tudta?

A görögdinnye a tökfélék családjába tartozó, Afrika déli részéről származó növényfaj, illetve annak termésének a neve. Sokan édes íze miatt gyümölcsnek tartják, de termesztéstechnikailag zöldségnek számít.

Formája gömbölyű vagy hosszúkás, héjának színe sötétzöld vagy világos zöld csíkos, húsának színe piros vagy sárga.

Elsősorban kitűnő íze és cukortartalma miatt kedveljük, mert a benne lévő vitaminok nem jelentősek. Víztartalma 90-95%, így fogyasztásával a szervezetbe jutó víz a veseműködést előnyösen befolyásolja. Régebben vizelethajtó tulajdonsága miatt gyógynövényként is emlegették.

Jelentős mennyiségű cukrot tartalmaz. A kémiai elemek közül elsősorban kálium, nátrium, kalcium, vas és foszfor található benne. Táplálkozási értéke a könnyű emészthetőségében, a gyomor- és bélműködést serkentő, valamint vízhajtó hatásában rejlik.

Forrás: MTI, wikipédia