Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

A kávé útja a csészéig

2018. március 22.

A legismertebb kávécserje a Coffea Arabica és a Robusta. Körülbelül 25 hét szükséges ahhoz, hogy a vetőmagból növény fejlődjön, majd közel 4 év kell, hogy a növény betakarítható gyümölcsöt termeljen. Ehhez ideális talaj, rendszeres esős időszakok (3-4 havonta) és trópusi körülmények (meleg, párás klíma) szükségesek, a hőmérséklet sosem csökkenhet 13 fok alá.

A kávé növények átlagosan 2-2,5 méter magasak, örökzöldek, 30-35 hét virágzás után fejlődnek ki a gyümölcsök, amelyek érett állapotban pirosak vagy sárgák lehetnek, és a csonthéjas magjuk a kávébab.

coffee cherriesA gyümölcs aratását kétféleképpen végzik. A gyors, kézi vagy gépi lehúzó szüretelés során minden magot betakarítanak, a lassabb kézi szelektív szüreteléskor csak az érett gyümölcsöket szedik le.

Ebben a fázisban a zöld kávébabok készen állnak a szállításra és az értékesítésre. A fő kávétermelő országok: Dél-Amerika 44%, Ázsia/Csendes-óceáni térség 32%, Közép-Amerika 13% és Afrika 11%.

A kávé, mint minden mezőgazdasági termék, a termesztési és a betakarítási körülmények miatt változó minőségű lehet. Az ilyen eltérések miatt a Lavazza például a termőhelyen választja ki a nyers kávékat. Mielőtt bármilyen tételt vásárolna, a vállalat minőségellenőrzési osztálya megvizsgálja és értékeli a mintákat. A termelés során traktorokat is bevonhatnak a munkafolyamatba, Same, Lamborghini, Hürlimann és Deutz-Fahr gépeket is.

A kávébab eredete és az alkalmazott feldolgozási módszer alapján különféle aromás jegyekkel rendelkező kávéfajtákat állítanak elő. Ezeket a kávékat ezután – a kívánt aromaprofil elérésének érdekében – összekeverik.

A kávé már megtisztítva és szín szerint válogatva érkezik a Lavazza torinói gyárába, így kizárható, hogy rossz minőségű, bab kerüljön a kávéba, hiszen egy szem is elronthatja az ital ízét. A vizsgálatot elektromos optikai szkennerrel végzik, amely kiszűri a hibás szemeket.

kaveEzután következik a “blending”, azaz a keverés, amellyel Luigi Lavazza próbálkozott először, több mint 100 évvel ezelőtt. A keverékek titkos recepteken alapulnak, ezek teszik egyedivé a Lavazza kávéit. A tökéletes keverék megalkotása a profi kávékóstolók feladata, akik tapasztalataiknak köszönhetően kivételes ízlelési és szaglási képességekkel rendelkeznek.

A pörkölés, amely mértéke jelentősen befolyásolja a kávé ízét 210-230 fokon történik. A kávészemek lebegnek a felmelegített levegőben, így nem érintkeznek a tartály falával.

A darálás foka (finom, közepes vagy durva) befolyásolja a víz áthaladásának módját a kávén, ez jelentős hatással van a csészébe kerülő kávé végső karakterére.

A pörkölt kávé nem érintkezhet fénnyel, nedvességgel és a levegőben lévő oxigénnel, mert az ártana a kávé természetes aromájának. Ezért fontos, hogy a kávébabokat rögtön a pörkölés után vákuummal lezárt csomagokba helyezzék.

 

Same alkatrész, Hürlimann alkatrész, Deutz-Fahr alkatrész, Lamborghini alkatrész egy helyen a Lucrus Hungária Kft-tól.