Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Kezdődik a dohánytámogatások kifizetése

2013. július 17.

Csaknem egymilliárd forint utalását kezdi meg 913 gazdálkodónak (Same és Lamborghini tratktort is használhatnak) a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) július 16-án, a termeléstől elválasztott Burley és Virginia dohány támogatás keretében – közölte a hivatal hétfőn.

Július harmadik hetében kapják kézhez az érintett gazdák a támogatásról szóló határozatot, és az összeget is utalják nekik a héten.

Az MVH tájékoztatása szerint a Burley és a Virginia dohány támogatását a termeléstől elválasztva, a mezőgazdasági termelő rendelkezésére álló történelmi bázisjogosultság alapján állapítják meg. A jogosultságot az MVH tartja nyilván.

A támogatás legfeljebb a Burley és a Virginia dohány szerkezetátalakítási programban való részvételnél, illetve a területalapú támogatásban figyelembe vett terület mértékéig vehető igénybe. A támogatás fajlagos összege Burley dohány esetében 84 800, Virginia dohány esetében 244 500 forint volt történelmi bázisjogosultságonként.

A dohányról

A dohány (régies nevén tabak vagy tubák) a növények egy nemzetsége (Nicotiana), a burgonyafélékhez tartozik. Szárított leveléből készülnek a dohánytermékek (bagó, cigaretta, szivar, szivarka, pipadohány, burnót). Fogyasztható, használható szerves növényvédő szerként vagy nikotin-tartarát formájában, bizonyos gyógyszerek előállítására [1]. Fogyasztás esetén leggyakrabban füst formájában történő szívásra, rágásra, szippantásra vagy tubákolásra alkalmas dohányként vagy snüssz formájában jelenik meg.

A dohány az Észak-és Dél-Amerikában, Ausztráliában, Délnyugat-Afrikában és a Csendes-óceán déli vidékein őshonos burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozó füvek és cserjék nemzetsége. A közkeletű nevén dohány növénynek nevezett Nicotiana különböző fajtáit dohánytermékek előállítására termesztik. Az összes Nicotiana faj közül a közönséges dohányt (Nicotiana tabacum) telepítették a legszélesebb körben, és az egész világon cigaretta előállításához ezt a levéldohányt termesztik. A dohány csírázása 27 °C -on általában 2-5 napig tart.

Forrás: MTI, Wikipédia

Same, Lamborghini, Deutz-Fahr, Hürlimann és Fendt gépekhez alkatrészek raktárról. A Lucrus Hungária Kft emelett vállalja a gépek karbantartását javítását is.