Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Kukoricát kevesebbet, őszi növényt többet vetettek Tolnában

2013. május 4.

Körülbelül 9000 hektárral csökken a kukorica vetésterülete Tolna megyében, az őszi vetésű káposztarepce és a búza területe ugyanakkor 3000 hektárral nőtt.

A Tolna Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának tájékoztatása szerint több mint 82 ezer hektáron vetettek vagy terveznek elvetni kukoricát a gazdálkodók, a belvizes területek csökkenésével azonban elképzelhető, hogy Tolna megye legfontosabb takarmánynövényének vetésterülete nőni fog.

Az őszi búza vetésterülete mintegy 1500 hektárral 47 979 hektárra emelkedett, és ugyanennyivel nagyobb területen vetettek őszi káposztarepcét, amelyet az idén 7996 hektáron termesztenek Tolnában, ahol Lamborghini és Same traktorral is dolgoznak a gazdák.

Várhatóan nő a napraforgó vetésterülete is, az olajos növényt a tavalyinál 5500 hektárral nagyobb területen, 30 293 hektáron vetik el. Az igazgatóság adatai szerint 250 hektárral 1546 hektárra nőtt a tavaszi árpa és hasonló mértékben a cukorrépa, 144 hektárral csökkent a szója vetésterülete, amelyet mindössze 145 hektáron vetnek el.

Az előző év hasonló időszakához képest a tavaszi munkák bő háromhetes késésben vannak, és a lemaradást még nem sikerült behozni. Jelenleg a tavaszi árpa, magborsó, zöldborsó és zab vetésén vannak túl a termelők, és a napraforgó vetése is szinte teljesen befejeződött. A szóját a 17. héten kezdték vetni, jelenleg alig több mint egytizedét vetették el. A takarmánykukorica vetését a tervezett 79 ezer hektáros terület 77 százalékán végezték el, a hibridkukorica 59, a silókukorica 91 százaléka fejeződött be.

A földművelésügyi igazgatóság szerint a késés termésre gyakorolt hatását egyelőre nehéz megítélni: a várható termés jelentősen függ a következő időszak hőmérséklet- és csapadékviszonyaitól.

Forrás: MTI

Same alkatrész, Lamborghini alkatrész, Deutz-Fahr alkatrész, Hürlimann alkatrész. Minden egy helyen, a Lucrus Hungária KFt-nél