Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Marad az egységes területalapú támogatási rendszer

2014. január 23.

Magyarországon az egyszerűsített területalapú támogatási (SAPS) rendszer 2021-ig marad, azaz a mostani tervezési periódus végig alkalmazható – ismertette a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) közleményben ahhoz kapcsolódva, hogy Czerván György, a szaktárca agrárgazdaságért felelős államtitkára szerdán Zalaegerszegen a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Zala Megyei Szervezete fórumán. Az eseményen a Közös Agrárpolitika 2014-2020 közötti változásairól, kiemelten a területalapú támogatási rendszer továbbvitelének lehetőségeiről tartott előadást.

A bejelentés számos Lamborghini, Same, Deutz-Fahr és Hürlimann tulajdonost megnyugtathatott.

A jelenleg is működő SAPS rendszer hazai előnyei közé tartozik, hogy a magyar gazdák által jól ismert konstrukció a közvetlen támogatások széleskörű igénybevételét és költségvetési keretösszegek teljes felhasználását biztosítja.

A SAPS rendszer működésének elvéből fakadóan nincs referenciaév, tehát az adott tárgyévben a termőföld tényleges használója kérelmezheti a területalapú támogatást. A SAPS rendszer további alkalmazásával a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) továbbra is gördülékenyen és határidőre fizeti ki a termelőket, valamint az esetlegesen felmerülő informatikai beruházások többletköltségei is mérsékelhetőek.

Mindez pedig tervezhetővé teszi a gazdák munkáját, azokét is, akik Lamborghini, Same, Deutz traktorral dolgoznak.

A 2015-től várható új Közös Agrárpolitika (KAP) Magyarországon bevezetendő modellje szerint a mezőgazdasági termelők generációváltásának biztosítása érdekében a fiatal gazdák külön támogatáshoz jutnak. A kormánydöntés értelmében a kisgazdaságok egyszerűsített támogatási konstrukciójának alkalmazására is lehetőség nyílik 2015-től.

Fontos elem, hogy a társadalom által is elfogadott, a valós teljesítményeken nyugvó termeléshez kötött jogcímek révén, a munkaintenzív, úgynevezett érzékeny ágazatok – például zöldség, gyümölcs, szarvasmarha – támogatására a jelenleginél nagyobb összeget lehet fordítani.

Továbbra is megtalálnak a gazdálkodók minden szükséges alkatrészt a Lucrus Hungária Kft. kínálatában Deutz-Fahr, Hürlimann, Lamborghini és Same traktorokhoz. Cégünk a gépek javításával és karbantartásával is foglalkozik országosan.

Forrás: MTI, traktor-alkatresz.hu