Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Megkezdődött a kukorica és a napraforgó vetése Zalában

2013. április 17.

Elindult a kukorica és a napraforgó vetése Zala megyében. Elvetették már a tavaszi árpát, amelyből közel 67 ezer hektárnyi, tavaszi vetésre váró területen összesen 3700 hektáron került eddig földbe – közölte a Zala Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vezetője kedden.

Horváth Gyula beszélt arról is, hogy a csapadékos időjárás késleltette a tavaszi munkákat, ezért a tavaszi árpából és zabból a tervezettnél lényegesen kevesebbet tudtak elvetni.

Tavaszi árpával a tervezett 3400 hektár helyett csak 1600 hektárt tudtak bevetni, a zab vetésterülete pedig a tervezett 1080 hektárról 390 hektárra csökkent.

Napraforgót 5145 hektáron, kukoricát pedig 49 ezer hektáron termesztenek a tervek szerint Eddig a vetésterület másfél százalékán vetették el a magot a gazdálkodók, akik között Lamborghini és Same traktort használók is vannak.

Megkésett az őszi vetésű növények műtrágyázása is, mert sokáig nem lehetett rámenni munkagépekkel az átnedvesedett földekre. A közel 32 ezer hektárnyi terület 80 százalékán már sikerült befejezni a fejtrágyázást, de az őszi kalászosok gyomirtását csak 6 ezer hektáron tudták elvégezni.

Az igazgató elmondta, a napsütésnek és a szeles időjárásnak köszönhetően napról napra csökken a belvízzel borított és a károsan átnedvesedett terület nagysága. A belvizesedés Zala megyében inkább az ártéri területeket, réteket, legelőket érintette. A mezőgazdasági művelés alá vont területből 1470 hektárnyi szántót borított el a belvíz és 3560 hektáron nedvesedett át károsan a talaj.

Hozzáfűzte, ár- és belvízkár miatt mindössze egyetlen, 15-20 hektárnyi területet érintő bejelentés érkezett az igazgatósághoz. Az őszi vetésű növények viszonylag jól vészelték át a telet, nem szenvedtek súlyosabb károsodást, a határ közepes képet mutat.

Forrás: MTI

Alkatrész és javítás Lamborghini traktorokhoz raktárról. Ugyanígy Deutz-Fahr, Hürlimann, Same és Fendt traktorok elemit is kínálja a Lucrus Hungária Kft.