Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Növekednek az állatjóléti támogatások

2013. szeptember 24.

20-20 százalékkal megemelte a támogatási keretösszeget a baromfi és a sertés állatjóléti támogatások esetében a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) – közölte a tárca hétfőn. A támogatásokból Same, Lamborghini vagy Deutz-Fahr traktort használókhoz is juthat.

A baromfiágazat esetében – 800 millió forinttal megemelve – 4,8 milliárd forintra, míg a sertéságazat esetében – 1,2 milliárd forinttal megemelve – 7,2 milliárd forintra nőtt az ez évre vonatkozó kifizethető keretösszeg.

A módosítással a VM azt is biztosította, hogy az első és második negyedévre vonatkozó jogos támogatási igények alapján a támogatásokat már az idén kifizetik a gazdáknak.

A közlemény szerint ezt az tette lehetővé, hogy az egyes állatjóléti támogatások feltételeiről szóló miniszteri rendeleteket egy szeptember 7-én hatályba lépett rendelettel módosították.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) rövid határidővel, már a rendelet hatálybalépését követő két héten belül elvégezte a támogatások kifizetéséhez szükséges feladatokat. Így a minisztérium soron kívüli forrásbiztosításával már szeptember 19-én megkezdődhetett a támogatások kifizetése.

Az ez évi első negyedévre vonatkozó jogos támogatási igények alapján 584 sertéstartó részére 1,67 milliárd forint, míg 1219 baromfitartó részére 1,33 milliárd forint állatjóléti támogatást folyósít az MVH.

Az idei második negyedévi állatjóléti támogatási kérelmek feldolgozása, hiánypótoltatása jelenleg még zajlik, a jogos támogatások kifizetése október végére várható – olvasható a közleményben.

A házisertés, sertés vagy disznó (Sus scrofa domestica) a disznófélék családjába tartozó vaddisznó (Sus scrofa) háziasított formája. Eurázsiából származik. A köznyelv gyakran falánk és piszkos állatként említi. Viszonylag magas intelligenciával rendelkezik.

Feje aránylag nagy, orra kissé ormányszerű, jól mozgatható, és orrkorongban végződik. Farka rövid, lehet görbe vagy egyenes. Vaskos teste és rövid lábai vannak. Lábáin négy-négy ujja van, melyek közül a középső két nagy ujjának patáin jár.

A disznó mindenevő, tehát növényeket és állatokat egyaránt fogyaszt. Természetközeli élőhelyen tartva táplálékának egy jelentős részét a talajból túrja ki, így fogyaszt pl. rovarlárvákat, férgeket, gumókat és gombákat is. Ha hozzáfér, dögöt is eszik. E szokása azért jelentős, mert döglött vándorpatkányhoz akár zárt térben tartva is hozzájuthat, és ezen keresztül olykor trichinával is fertőződhet. Jó szaglása miatt szarvasgomba keresésére is használható. 44 foga van, zápfogai gumósak.

Állattenyésztőknek és növénytermesztőknek egyaránt: gyári alkatrészek raktárról. Same, Lamborghini, Deutz-Fahr és Hürlimann gépekhez. Traktorjavítás országosan, helyszíni kiszállással.