Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Rágcsálóirtószer a pocokinvázió megakadályozására

2014. november 5.

Több rágcsálóirtószer forgalomba hozatalát és felhasználását engedélyezte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a növényvédelmi szükséghelyzetre tekintettel. A pocokinváziót akarják megakadályozni.

Jelenleg a rágcsálók rengeteg gondot okoznak a gazdáknak, a Lamborghini, Same, Hürlimann és Deutz-Fahr, valamint Fendt tulajdonosoknak is.

A hivatal mérlegelte a mezei pocok elszaporodását, a rágcsáló betelepülésének mértékét az őszi vetésű területekre, ennek alapján hozzájárult, hogy a mezőgazdasági felhasználók a korlátozó intézkedések betartása mellett nagyobb mennyiségben alkalmazhassák a Magyarországon nem engedélyezett készítményt a kártevő további elszaporodásának megelőzésére.

A szükséghelyzeti forgalomba hozatali és felhasználási engedély kérelmet a Reanal Finomvegyszergyár Zrt. nyújtotta be a hivatalhoz.

A Nébih határozatában az idei évre eddig kiadott 800 tonnán felül most további 400 tonnányi Redentin75RB forgalomba hozatalához és felhasználásához járult hozzá.

A méreg alkalmazására kizárólag mezőgazdasági földhasználók (köztük akár Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt és Deutz-Fahr tulajdonosok is) kapnak engedélyt, ehhez regisztrálniuk kell a területileg illetékes Megyei Kormányhivatalok Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságain. A regisztrált termelők a készítményt november 1-jétől jövő év február 28-ig alkalmazhatják szántóföldi, kertészeti kultúrájú területeken, illetve mezőgazdaságilag nem művelt területeken, 15 megyében.

A határozat szerint a kezelés kizárólag növényvédelmi szakmérnök felügyeletével történhet.

A legtöbb rágcsáló egér méretű, de azért akadnak jóval nagyobbak is. A rágcsálók az egyik legnépesebb rendjét alkotják. Mivel betegséghordozók, táplálék szempontjából pedig vetélytársaink is, szerepük igen jelentős, és az is érthető, hogy emberemlékezet óta harcban állunk velük.

A rágcsálók a jégtakarók kivételével az összes földrész valamennyi élőhelyén honosak: sivatagok és erdők, mocsarak, vizek és emberi települések lakói. Szinte bármilyen szerves anyagon képesek megélni, bár leginkább a magokat, növényeket és azok gyökereit kedvelik.

A rágcsálóirtásban nem, de ha Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt, Deutz-Fahr traktorral akad gondja, abban a Lucrus Hungária Kft tud segíteni. Same alkatrész, Lamborghini alkatrész, Deutz-Fahr alkatrész raktárról. Traktorjavítás országosan.

Forrás: MTI, Wikipédia