Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Több fejlesztési forrás jut a méhészetnek

2014. október 15.

A következő években évi 4,7 millió euró (1,4 milliárd forint), a jelenleginél 20 százalékkal több támogatás jut a méhészet fejlesztésére, elsősorban a technológia, az eszközök korszerűsítésére – mondta a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államállamtitkára kedden Dunavarsányban. Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt, Deutz-Fahr tulajdonosok is pályázhatnak.

Nagy István elmondta: évi hozzávetően 20 ezer tonna hazai méz termelésével Magyarország Európa élvonalába tartozik, az unión belüli mézkereskedelemnek hozzávetőleg 40 százaléka magyar termék. Garantáltan jó minősége miatt a magyar méz kapós a külpiacon, és a hazai méz értékét az ország GMO-mentessége tovább növeli – tette hozzá.

Az évi 20 milliárd forintnyi árbevételt hozó ágazat fontos szerepet tölt be a vidék népességmegtartásában, 15 ezer családnak jelent biztos jövedelmet. Vannak közöttük Hürlimann, Same, Deutz-Fahr, Fendt és Lamborghini traktorral rendelkező vállalkozások is.

A további növekedésnek viszont gátat szab, hogy Magyarországon nagy a méhsűrűség, egy hektárnyi területre 12 méhcsalád jut, számuk eléri az egy milliót. Európában csak Görögországban nagyobb ez az adat – ismertette az államtitkár.

Fontos feladatként jelölte meg Nagy István, hogy a fejenkénti évi 0,5-1 kilónyi hazai mézfogyasztás legalább megkétszereződjön, ez a különleges élelmiszer ugyanis az egészséges táplálkozás elengedhetetlen alkotóeleme.

Tudta?

A méhek repülő rovarok, amelyek közeli rokonságban állnak a darazsakkal és a hangyákkal. Külön vonalat képviselnek az Apoidea főcsaládban, jelenleg az Anthophilák közé soroltak. Megközelítőleg 20 000 ismert fajuk létezik, habár sokuk nincsen leírva, illetve besorolva. Ennek köszönhetően a számuk feltehetően magasabb. Az Antarktiszt kivéve az összes kontinensen előfordulnak.

Méhészek ugyanúgy megtalálják a Lamborghini, Same, Hürlimann, Fendt és Deutz-Fahr alkatrészeket a Lucrus Hungária Kft. kínálatában, mint bárki más. Cégünk vállalja Lamborghini, Same, Deutz-Fahr traktorok javítását.