Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Újabb intézkedés a madárinfluenza terjedése miatt

2016. november 15.

Az országos főállatorvos Békés, Bács-Kiskun és Csongrád megyékben elrendelte a baromfi zártan tartását – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM). Számos gazdát így Same, Lamborghini, Hürlimann és Fendt tulajdonosokat érinthet a döntés.

virus-hd-desktop-wallpaperAz előírás célja, hogy tovább csökkenjen a vadon élő madarakkal történő érintkezés lehetősége.   Korábban az országos főállatorvos az egész országra kiterjedően elrendelte a baromfitartó gazdaságok számára, hogy állataikat kizárólag teljesen fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen etessék és itassák.

A tájékoztatás szerint Bognár Lajos főállatorvos az újabb intézkedést a hétvégi újabb hazai madárinfluenza kitörések, valamint a Németországban és Ausztriában is megjelent madárinfluenza esetek miatt hozta, hogy ezzel is csökkenjen az állományok vadon élő madarakkal történő érintkezésének lehetősége.

A rendelkezés nem egyedülálló Európában: a jelenlegi járványügyi helyzetre való tekintettel hasonló döntést hozott Németország, Hollandia és Franciaország hatósága is.

További fontos teendő, hogy az állattartók szigorúan betartsák az általános járványvédelmi szabályokat és jelezzék az állatorvosuknak, vagy az állategészségügyi hatóságnak, ha állataikon bármilyen betegségre utaló tünetet észlelnek. Mindez Lamborghini, Deutz-Fahr, Hürlimann, same és Fendt gépeket használókra is vonatkozik.

Hétfőn a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közölte: újabb madárinfluenza megbetegedéseket találtak három Bács-Kiskun megyei településen, ezek Bugac, Kisszállás, és Kelebia. Ezzel ötre emelkedett az érintett magyarországi települések száma, korábban egy tótkomlósi pulykaállományban és egy kiskunmajsai kacsatartó telepen jelent meg a betegség.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint a H5N8-as típusú madárinfluenza mintegy két hónapja bukkant fel, a fertőzésveszély 2017 tavaszáig fennáll az Európai Unió területén. A récefélék vándorlási útvonala mentén található összes ország érintett.

A vírus miatt már több Európai Unión kívüli ország tiltotta meg az exportot az érintett magyarországi megyéből vagy Magyarországról, köztük Kanada, Szerbia, a Dél-Afrikai Köztársaság, Izrael, Japán, Hong-Kong és Szingapúr.
A H5N8 vírustörzs a baromfiállományokra veszélyes, emberi megbetegedést nem okozott.

Mint a wikipedia rámutat madárinfluenza vírusos megbetegedés, amelyet valamely, a madarak szervezetéhez alkalmazkodott influenzavírus okoz. Nem kizárólag madarakat betegíthet meg. Az emberre legveszélyesebb változatának a HPAI (angolul highly pathogenic avian influenza, azaz „magas patogenitású madárinfluenza”) H5N1 törzseket tartják.

Az influenza vírusait többféleképpen is csoportosítják. Ezek közül az egyik, nem filogenetikai alapú (tehát nem a vírustörzsek leszármazási vonalait alapul vevő) csoportosítás azt jelzi, hogy az adott törzs tipikusan mely rendszertani csoport szervezetéhez alkalmazkodott (például madárinfluenza, sertésinfluenza, emberi influenza). Vannak olyan törzsek, amelyek többféle szervezethez is alkalmazkodtak. Az első világháború utáni pusztító világjárványt okozó spanyolnátha például madarakat és embereket egyaránt megfertőzött.

A madárinfluenzát először Olaszországban azonosították be a 20. század elején, mára a világ minden részén megtalálták már. Az 1997-ben azonosított H5N1 típust a WHO egy lehetséges pandémia (világjárvány) forrásának nevezte. A H5N1 a vadon élő madárfajokat és a házi baromfi fajokat egyaránt képes megbetegíteni.

 

Same alkatrész, Hürlimann alkatrész, Deutz-Fahr alkatrész, Fendt alkatrész a Lucrus Hungária Kft-től.