Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Űrkutatók vizsgálják az aszályt

2014. február 27.

A Kaliforniát sújtó történelmi aszály kiértékelésében és kezelésében segít az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) az ország délnyugati részén fekvő állam vízügyi hatóságának.

A kaliforniai vízhasználat szabályozásáért felelős California Department of Water Resources (DWR) a NASA szakembereivel együttműködve használja fel az űrhivatal műholdjainak adatait és egyéb légi technológiákat a hótakarók, illetve talajvizek pontosabb mérésére, valamint a várható viharok előrejelzésére.

Egy ilyen rendszer a hazai gazdáknak is segíthetne, akik közül sokan Lamborghini, Same, Deutz-Fahr, Hürlimann vagy Fendt gépet használnak.

A NASA tudósai továbbá olyan projekteket indítanak, amelyek keretében műholdfelvételek segítségével mérik fel a farmerek által bevetetlenül hagyott földek, valamint a túlzott talajvíz-szivattyúzás miatt megsüllyedt területek pontos számát. Jerry Brown, Kalifornia kormányzója a szárazság miatt meghirdetett szükségállapot keretében szólította fel az állam illetékeseit a mostanihoz hasonló együttműködések megkezdésére.

Kalifornia és a NASA kapcsolata nem sokkal a szárazsággal sújtott 2009-es év után kezdődött, amikor az állam illetékesei magyarázatot kerestek az eső- és hóhiány által súlyosbított olyan problémákra, mint a süllyedő talaj. A DWR munkatársaként dolgozó Jeanine Jones szerint az idei szárazság mindennél fontosabbá tette a vizsgálatot. Mint hozzátette, az előzetes eredmények azt bizonyítják, hogy még rengeteg dolgot kell kideríteniük a kutatóknak.

Lawrence Friedl, a NASA Alkalmazott Tudományok Programjának vezetője szerint a hivatal műholdjai közül tizenhárom a vizekre összpontosít és további három vízkutatási projekt van napirendben. A Kaliforniával való együttműködés keretében a NASA többek közt a légköri folyókat – ezek vízpárával teli légáramlások, amelyek hatalmas mennyiségű nedvességet szállítanak a légkörben – fogja vizsgálni, globális viharrendszerek után kutatva, hogy a kaliforniai vízgyűjtők felkészülhessenek az eső fogadására.

A csapadék a hazai gazdák számára is kiemelten fontos csak úgy mint gépeik – legyen az Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt, Deutz – üzembiztos működése.

A szárazság miatt bevetetlenül maradt földterületekkel kapcsolatos adatok információkat szolgáltatnak a sacramentói hatóságoknak arról, hogy mely területeken kell élelmiszerbankokat létesíteni a mezőgazdasági munkások számára. A kutatók elmondták, hogy a műhold-technológia segít azonosítani azokat a gátakat is, amelyek áttörhetnek a nagy mennyiségű víz nyomása miatt.

A NASA, vagyis Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal (National Aeronautics and Space Administration) az Amerikai Egyesült Államok országos repülésügyi és űrhajózási hivatala, amelyet hivatalosan 1958. október 1-jén hoztak létre Washington-ban Eisenhower elnök rendelete nyomán, jelenleg a világ legnagyobb űrkutatási szerve.

Amerikába még nem, de Magyarország teljes területén vállalja Lamborghini, Same, Deutz, Hürlimann traktorok javítását a Lucrus Hungária Kft. Cégünk teljeskörűen biztosít alkatrészt, Fendt, Same, Lamborghini, Deutz traktorokhoz.