Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Év végén lejárnak a régi őstermelői igazolványok

2014. december 2.

Ha jövőre is őstermelői tevékenységet kívánnak folytatni, december 31-ig új, barna színű igazolványra kell cserélniük papírjaikat azoknak az őstermelőknek, akik 2009. január 1. és 2012. december 31. között váltottak ki őstermelői igazolványt, vagyis a régi típusú, zöld okmánnyal rendelkeznek – hívja fel a figyelmet a Földművelésügyi Minisztérium (FM). Ilyen igazolványa lehet olyan gazdáknak is, akinek Same, Lamborghini, Hürlimann, Deutz-Fahr vagy Fendt traktorral dolgoznak.

A szaktárca közleményében ismerteti: az FM a 2012. évi egyszerűsítési eljárással bevezette a 3 évre szóló őstermelői igazolvány kiváltásának lehetőségét, amivel korlátozni kellett az okmányok hatályát.

Az igazolvány cseréje elsősorban az adó- és társadalombiztosítási szabályoknak való megfelelés miatt fontos. Az okmányok hatályának megszűnésével az érintett gazdák elveszíthetik őstermelői státuszukat.

A mezőgazdasági őstermelői igazolványok kiadását, érvényesítését, cseréjét 2014. január 1-jétől a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) végzi. Akik még nem cserélték le igazolványukat, tevékenységük szabályszerű végzése érdekében mielőbb, de legkésőbb 2014. december 31-ig jelentkezzenek falugazdászuknál az új okmányok kiváltása érdekében – kéri a tárca. Lamborghini, Deutz-Fahr, Hürlimann, Fendt és Same tulajdonosokra is vonatkozik a felhívás.

Tudta?

Mezőgazdasági őstermelőnek minősül az a 16. életévét betöltött, nem egyéni vállalkozó magánszemély, aki a saját gazdaságában a meghatározott termékek előállítására irányuló tevékenységet folytat, és ennek igazolására őstermelői igazolvánnyal rendelkezik, ideértve az Európai Unió Közös Agrárpolitikája magyarországi végrehajtásában, illetve a nemzeti agrártámogatási rendszerben érintett ügyfelekkel összefüggő ügyfélregiszter létrehozásáról és az ezzel kapcsolatos nyilvántartásba vételről szóló kormányrendelet szerint nyilvántartott mezőgazdasági termelő magánszemélyt, valamint a termőföldről szóló törvény szerint családi gazdálkodónak minősülő magánszemélyt és e magánszemélynek a családi gazdaságban nem foglalkoztatottként közreműködő családtagját is.

Emellett lehetséges, hogy az illető rendelkezzen traktorral, akár Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt vagy Deutz-Fahr géppel, amelyekhez a Lucrus Hungária Kft. teljeskörűen kínál alkatrészeket.

Forrás: MTI, Wikipédia, traktor-alkatresz.hu