Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Gond a búza betakarításával Komárom-Esztergom megyében

2014. július 22.

Annak ellenére, hogy a szokottnál két héttel korábban kezdődött a búza aratása Komárom-Esztergom megyében, mára a sok csapadék miatt késedelmet szenved a betakarítás – mondta el a megyei agrárkamara igazgatója hétfőn az MTI-nek. Same, Lamborghini, Hürlimann, Deutz-Fahr, Fendt traktorral dolgozó gazdáknak is gondot okozhat ez.

Kalmár Zsolt tájékoztatása szerint hétfőig a 25 ezer hektáros vetésterület közel 60 százalékáról learatták a búzát. Az étkezési búza termésátlaga 5-6 tonna hektáronként, jónak mondható.

A gazdálkodók (Lamborghini, Same, Deutz-Fahr, Fendt, Hürliamnn tulajdonosok is) egyre nagyobb területen vetnek takarmánybúzát, mert az magasabb, 8-10 tonnás termést ad hektáronként és tonnánkénti 43 ezer forintot elérő felvásárlási ára nem marad el jelentősen a tonnánként 45 ezret érő étkezési búzáétól – tette hozzá a megyei agrárkamara igazgatója.

Az aratással egy időben a földekről a szalmát is összegyűjtik. Kisebb részét szecskázva visszajuttatják a földbe, nagyobb részét bálázzák. A szalma tonnáját négyezer forint körüli áron vásárolják meg többek között a biomassza tüzelésű erőművek.

Tavaly a szárazság miatt elmaradt a tarlóhántás, idén ezt a legtöbb helyen elvégzik, mert talaj felső rétegének megbolygatása után még marad elég nedvesség a földben. Ehhez a munkához számos területen használnak Lamborghini, Hürlimann, Deutz-Fahr, Fendt vagy Same traktorokat.

A búza (Triticum) a perjefélék (Poaceae) családjába tartozó növénynemzetség, mely a búzafajok és fajták változatos éghajlati igénye és jó alkalmazkodóképessége, miatt széles körben elterjedt.

A föld egyik legnagyobb területen előforduló gabonája, a sivatagok és a sarkvidékek kivételével szinte mindenütt termesztik. A népélelmezésben elfoglalt szerepével kiemelkedik a többiek közül. Kenyérgabona szerepén túl sokrétű felhasználás jellemzi, hiszen gazdag abraktakarmány, szalmája értékes alomanyag, és különböző részei ipari alapanyagként is felhasználhatóak.

A közönséges búza őszi, vagy tavaszi változatát sokfelé termesztik. A munkák során gyakran látni Same, Fendt, Hürlimann, Deutz-Fahr, Lamborghini traktorokat a földeken. A búza fejlődésének kedvez az enyhe ősz, a téli hótakaró és a tavaszi csapadék. Bojtos mellékgyökérzete a talajt dúsan behálózza. Kalásza szélesen lapított 3-4 virágú, amelyek a kalász tengelyének kimetszéseibe magánosan lapított oldalukkal támaszkodnak.

Forrás: MTI, Wikipédia