Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Megkezdődött az aratás az ország déli megyéiben

2016. június 21.

Megkezdődött az aratás az ország déli megyéiben, a homokosabb területeken már vágják a korai érésű őszi árpát – mondta a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke hétfőn az MTI-nek. A Munkák során Lamborghini, Same, Deutz-Fahr Hürlimann és Fendt gépeket is bevethetnek a gazdák.

Vancsura József hozzátette: az őszi árpa termésmennyisége várhatóan hektáronként 4-5 tonna között mozog majd ez előzetes becslések szerint. A gazdák az őszi árpát mintegy 200 ezer hektáron takarítják be idén.

a801120ba3c46aa176f1cba39cc4c41eAmennyiben az időjárás kedvező lesz, úgy az őszi búza aratása a jövő héten, Péter-Pál napját követően kezdődik meg a tervek szerint. A termés mennyisége 5 tonna körüli lesz hektáronként. A búzát az idén valamivel kevesebb mint egymillió – 980 ezer – hektárról lehet majd betakarítani a tavaszi belvizek miatt. A hazai felhasználás mellett a tervek szerint mintegy 2 millió tonna búza exportra kerülhet. A földekről a szállítás során Same, Lamborghini, Hürlimann, Deutz-Fahr és Fendt gépeket is bevethetnek.

Mint a wikipédia elmondja az aratás a megérett szálasgabona; búza, árpa levágásának művelete, de tulajdonképpen aratás a gyűjtögetett gabonafélék betakarítása is.

Az emberiség aratószerszáma hosszú ideig a sarló volt, amellyel az aratás nem igényelt különösebb munkaszervezést. Az arató amit learatott, kévébe is kötötte.

A 18–19. századi fejlettebb munkaszervezetben a sarlós arató társaival egy sorban a gabonatábla szélességében haladt. Bal kézzel megfogott egy köteg gabonát és jobb kézzel a földtől mintegy 25–30 cm-re elvágta a szárát, majd letette maga mellé. Átlagosan 2–6 arató után dolgozott egy kötöző, aki szalmakötéllel puszta kézzel vagy kévekötő bottal kévébe kötötte a fogásokból összerakott markokat. A sarlós aratás fejlettebb munkaszervezetében az aratást asszonyok, a kötözést férfiak végezték. Kis parcellákon vagy ott, ahol nem tudták biztosítani a megfelelő munkaerőt, megmaradt a régi forma, a férfiak és nők egyaránt arattak és ki-ki kévébe kötötte, amit levágott.

A sarlós aratásnál minimális volt a szemveszteség és gyommagvak is ritkán kerültek a tiszta szem közé, de maga a munkafolyamat hosszadalmasabb volt, gyakran a nyár végéig is eltartott. Manapság természetesen már géppel aratnak, a kombájnok mellett pedig a szállításban a traktorok – akár Lamborghini, Same, Deutz-Fahr, Hürlimann és Fendt gépek – is részt vesznek.

A gépeket viszont javítani is kell, ebben nyújthat segítséget a Lucrus Hungária Kft, Same alkatrész, Lamborghini alkatrész, Deutz-Fahr alkatrész, Hürlimann alkatrész, Fendt alkatrész egy helyen.