Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Segítenék a kárt szenvedett gazdákat

2017. február 28.

Törvénymódosítással segítene az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága az időjárási körülmények miatt bajba került gazdálkodóknak a károk mérséklésében – mondta Font Sándor (Fidesz), a bizottság elnöke az MTI-nek a testület hétfői ülését követően. Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt és Deutz-Fahr tulajdonosok számára is jó lehet ez a döntés.

penz_moneyA bizottság a javaslattal A mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011-es törvény már folyamatban lévő módosításához csatlakozik. Font Sándor közölte: a bizottsági módosító javaslatot támogatta a szaktárca is. A módosító indítvánnyal a kárenyhítési alapokat kívánja stabilizálni a bizottság.

Példaként hozta, hogy a kárt szenvedett gazdálkodó – a módosító javaslat alapján – kaphat az adóalapból is kárenyhítést. Emellett a módosító javaslat tisztázza azokat az időszakokat is, amelyekre értelmezhetők a káresemények és a referencia időszakok.

A szaktárca által korábban benyújtott törvénymódosító javaslat foglalkozik a mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer kibővítésével, és az országos talajgenerátoros jégkármegelőző rendszerrel, az aszály fogalmának módosításával, továbbá a növények hozamérték-csökkenésével, illetve a szükséges technikai módosításokkal.

A bizottság a hétfői ülésen, hasonlóan a szaktárcához, nem támogatta, hogy a most kialakuló módosított törvényszövegben már szerepeljen az új kárenyhítési lehetőség, amelyre ez évtől ad lehetőséget az unió – például ide tartozna az orosz embargó okozta károk enyhítése -, mivel az erre az alapra vonatkozó konkrét elképzelések kidolgozása még folyik. Ezért utasították el Harangozó Gábor (MSZP) képviselő módosító javaslatát.

Same javítás, Deutz-Fahr javítás, Hürlimann Javítás, Lamborghini javítás a Lucrus Hungária Kft-nél.