Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Same traktor alkatrész Elvitte a szabadföldi szamóca harmadát a fagy

2016. május 9.

Jelentős kárt tett a szabadföldi ültetvényekben az áprilisi fagy, országos szinten a kár 30 százalékosra becsülhető – írta a Magyar Idők hétfői számában, Ledó Ferencre, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (Fruitveb) elnökére hivatkozva. Számos olyan gazdát is sújthat ez a probléma, akik Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt vagy Deutz-Fahr traktorral dolgozik.

A szakember szerint Somogy megyében, ahol az eperföldek jelentős része található, akár a termés 60-80 százalékát is elvihette a hideg. Hozzátette: ha a fagy után esős idő jön, akkor elrohad a szamóca, és akkor elképzelhető, hogy hiány lesz a jó minőségű magyar eperből, ami biztosan kihatással lesz az árakra is.

Ledó Ferenc szerint a fólia alatt termesztett eperrel mennyiségi és minőségi szempontból sincs baj, a termelők bizakodóak az idei szezont illetően. A piacokon – folyamatosan jelenlévő import, többségében olasz és spanyol földekről származó és 700-100 forintos kilónkénti áron kínált eper mellett – már megjelentek a fóliasátorban nevelt magyar eprek is, ezek ára 1500-2200 forint.

A Fruitveb elnöke szerint ha nem lesz nagyobb kiesés az eső miatt, a szabadföldi eper megjelenésével az ár is csökken, bár a szakember szerint jó esetben még így is ezer forint feletti összegért kínálják majd a kiváló minőségű magyar gyümölcsöt. Szerinte az ideális az lenne, ha a szabadföldi és a fóliás eper egymást váltaná a piacon, hiszen ha összefut a két szezon, akkor túlkínálat alakulhat ki, ami áreséssel jár. Ez pedig a gazdáknak, akár Same, akár Lamborghini, Hürlimann, Deutz-Fahr vagy Hürlimann géppel dolgoznak, veszteséget okozhat.

Mint a wikipedia rámutat az erdei szamóca vagy szamóca, földi eper (Fragaria vesca) a rózsafélék (Rosaceae) családjának Fragaria nemzetségébe tartozó, a termesztett eperénél kisebb, de ahhoz hasonlóan ízletes gyümölcsöt termő, Magyarországon is őshonos növény.

Same alkatrész, Hürlimann alkatrész, Fendt alkatrész, Deutz-Fahr alkatrész, Lamborghini alkatrész teljeskörűen a Lucrus Hungária Kft-nél. Traktorjavítás országosan.