Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Szabolcsban aranyat ért a júliusi esőzés

2011. július 7.

Termésmentő eső hullott az előző napokban Szabolcs-Szatmár- Bereg megyében a szakemberek szerint – közölte a távirati iroda – miután a megye egyes térségeiben már-már az aszály jelei mutatkoztak. Guttyán Tamás, a megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságának főfalugazdásza ismertette: szerencsére az aszály által leginkább fenyegetett szabolcsi térségben esett a legtöbb eső.

A főfalugazdász szerint az eső különösen a kapásnövényeknek és a zöldségféléknek tett jót Szabolcsban, különösen a több mint kilencvenkétezer hektárnyi kukorica és a csaknem negyvennyolcezer hektárnyi napraforgó-ültetvényeknek, de például a dohányföldeknek is kellett már a csapadék. A zöldségfélék ugyancsak jókor kapták az esőt, különösen a görögdinnye, a káposzta és a paradicsom.

A Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság adatai szerint Szabolcsban az idén lényegesen kevesebb csapadék hullott, mint tavaly, amikor a talaj víztelítettsége elérte a nyolcvanöt százalékot. A sokéves átlagtól januárban, februárban, áprilisban és májusban is kevesebb eső esett, így a szabolcsi területeken átlagban másfél hónapnyi csapadékhiány alakult ki. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint ugyanakkor országszerte erős felmelegedés kezdődik a hét közepén, a hétvégén pedig kánikula lesz, így a termőföldek víztelítettsége is csökkenni fog.

Forrás: Magyar Hírlap