Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Százmillió a méhészeknek

2014. február 3.

Február 15-étől vissza nem térítendő mezőgazdasági csekély összegű (de minimis) támogatást igényelhetnek azok a méhészek, akik méhészeti eszközhordozó járművet, illetve vándor méhesházat üzemeltetnek ¬ jelentette be Czerván György. Százmillió forintos forrás nyílik a méhészeti ágazat versenyképességének növelésére.

Pályázhatnak Lamborghini, Same, Deutz-Fahr, Hürlimann és Fendt tulajdonosok is.

Mint azt az agrárgazdaságért felelős államtitkár hangsúlyozta, a vidékfejlesztési tárca célja, hogy a méhészeti ágazat versenyképességét a rendelkezésre álló eszközökkel javítsa.

A kérelmezőnek a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal honlapján közzétett támogatási kérelmét évente egy alkalommal, a tárgyévet követő év február 15. és március 14. között a hivatalhoz kell benyújtania. A támogatás igénybevételéhez szükséges feltételeket a vidékfejlesztési miniszter 4/2014. (I.27.) rendelete tartalmazza.

A kitöltéshez ezt kell ismernie azoknak a gazdáknak is, akik Same, Deutz vagy Lamborghini, esetleg Fendt tarktorral rendelkeznek.

A méhek repülő rovarok, amelyek közeli rokonságban állnak a darazsakkal és a hangyákkal. Külön vonalat képviselnek az Apoidea főcsaládban, jelenleg az Anthophilák közé soroltak. Megközelítőleg 20 000 ismert fajuk létezik, habár sokuk nincsen leírva, illetve besorolva. Ennek köszönhetően a számuk feltehetően magasabb. Az Antarktiszt kivéve az összes kontinensen előfordulnak.

A méhek legtöbbje alig ismert. A legkisebb a törpe méh (Trigona minima), ami körülbelül 2,1 mm hosszú. A legnagyobb a Megachile pluto – kifejlett egyedeinek hossza megközelíti a 39 mm-t. Az északi féltekén a leggyakrabban előforduló fajok a karcsúméhek (Halictidae) családjába tartoznak. Legismertebb fajuk a háziméh, amely több más fajhoz hasonlóan mézet termel.

Méztermelőknek, de más tevékenységet folytatóknak ugyanúgy: traktor-alkatrészek raktárról, Same, Deutz-Fahr, Lamborghini és Hürlimann gépehez. A Lucrus Hungária Kft országosan végzi a gépek karbantartását javítását.

Forrás: MTI, Wikipédia, traktor-alkatresz.hu