Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Szeptember közepéig kell beküldeni a kárenyhítési hozzájárulást

2012. szeptember 4.

A kárenyhítési hozzájárulásnak szeptember 15-ig be kell érkeznie a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) számlájára – hívja fel a kockázatkezelési közösségben kötelező tagsággal rendelkező, illetve az egységes kérelemben nyilatkozatukkal önkéntes tagságot vállaló mezőgazdasági termelők figyelmét a Magyar Agrárkamara legfrissebb tájékoztatójában.

Az MVH közleménye emlékeztet arra: az ez év január 1-jétől hatályos új mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer kereteit a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló törvény tartalmazza.

A kárenyhítési hozzájárulást a kockázatkezelési rendszert igénybe vevő termelőknek kell fizetniük – a terület nagysága és a termesztett növényi kultúrák alapján -, hogy részesülhessenek a rendszer nyújtotta előnyökből.

A kockázatkezelési rendszer I. pillérét alkotó szabályozás több ponton is jelentősen megváltozott. Az új törvény kedvezőbb határidőt állapított meg a kárenyhítési hozzájárulás megfizetésére: a befizetett összeg beérkezésének határideje a tárgyév szeptember 15-e.

Fontos szem előtt tartani – hívja fel a figyelmet a köztestület -, hogy ez a határidő a kárenyhítési hozzájárulás MVH-hoz érkezésére, a kárenyhítési lebonyolítási számlán való jóváírására vonatkozik.

Ezért ahhoz, hogy a kötelezettség határidőben teljesüljön, az átutalást legkésőbb a határidő előtt néhány munkanappal célszerű elindítani. A befizetés elmaradása, vagy a határidőn túli befizetés a kárenyhítő juttatás igénybevételére vonatkozó jogosultság elveszítését eredményezi – olvasható a közleményben.

A mezőgazdasági termelő a használatában lévő termőföldön a tárgyévben bekövetkezett mezőgazdasági káreseményt, valamint az okozott kár becsült mértékét a kárt szenvedett terület szerint illetékes megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságához köteles bejelenteni, a káresemény bekövetkezésétől számított 15 napon belül.

A kárt kiváltó mezőgazdasági események – így aszály, belvíz, árvíz vagy fagy – bekövetkezésének azt az időpontot kell tekinteni, amikor a növényi kultúrában a károsodás első alkalommal észlelhetővé válik.

A kárenyhítő juttatás iránti kérelmet három eredeti, a biztosítási szerződést három másolati példányban, személyesen vagy postai úton tárgyév november 30-áig kell beadni a kárt szenvedett terület szerint illetékes megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságához – olvasható a közleményben.

Forrás: MTI

Raktárról, alkatrészek, Same, Hürlimann, Fendt, Deutz, Lamborghini traktorokhoz. A mezőgazdasági vontatók teljeskörű javítását vállaljuk országszerte.