Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Szigorúbb mézellenőrzést szeretne a magyar kormány

2015. december 16.

Az Európai Unióba importált mézek szigorúbb ellenőrzését és származásuk pontosabb megjelölését kezdeményezte Magyarország a Mezőgazdasági és Halászati Tanács december 15-i ülésén Brüsszelben – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM).

mehek_mez_honey_beeA szaktárca tájékoztatása szerint a kezdeményezéshez csatlakozott Csehország, Lengyelország és Szlovákia is, emellett több más európai tagállam támogatta a magyar célkitűzéseket. A magyar gazdáknak, köztük a Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt és Deutz-Fahr tulajdonosoknak is előnyös lehetne az új szabályozás.

A tanácsülésen a magyar delegációt vezető Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár határozottan kiállt a magyar méztermelők érdekeiért, és az alacsony minőségű, gyakran hamisított import termékek hatékonyabb kiszűrésére az Európai Bizottság fokozott szerepvállalását kérte. A silány készítmények feldolgozása “irreális piaci versenyhelyzetet” eredményez azok számára, akik magasabb költséggel, minőségi terméket állítanak elő – idézi a közlemény a helyettes államtitkárt.

Magyarországon számos termelőt – Lamborghini, Same, Hürlimann, Fendt és Deutz-Fahr tulajdonosok is lehetnek – érint hátrányosan az EU-ba érkező silány termékek versenye.

Mint a Wikipédia rámutat méznek nevezzük a méhek által növényi nektárból vagy élő növényi nedvekből, illetve növényi nedveket szívó rovarok által élő növényi részek kiválasztott anyagából gyűjtött természetes édes anyagot, amelyet a méhek begyűjtenek, saját anyagaik hozzáadásával átalakítanak, raktároznak, dehidratálnak és lépekben érlelnek.

A méz édes ízét a nem kristályosodó gyümölcscukor adja meg, azt pedig, hogy milyen zamatú lesz, azok az illóolajparányok határozzák meg, melyeket a különféle virágok nektárjai adnak, amit a méhek összegyűjtöttek. A méz színe idővel sötétedik, csökken az aroma gazdagsága, az enzimek és az illóanyagok mennyisége, ezért tanácsos frissen (egy éven belül) elfogyasztani. Ennek ellenére a méz nem romlik meg, még több ezer éves leletek is mérgezés nélkül elfogyaszthatók.