Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Szolnok megyében megkezdődött a búza aratása

2011. június 30.

Próbavágásokkal megkezdődött a 109 ezer hektáron elvetett őszi búza betakarítása Jász-Nagykun-Szolnok megyében – közölte Kiss Róbert, a megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságának vezetője csütörtökön az MTI-vel.

Az igazgató szerint a learatott területeken a termésátlag 4 tonna hektáronként, amely a növény vegetációs időszakát befolyásoló időjárás függvényében jónak mondható

Tájékoztatása alapján az őszi árpát mintegy 10 napja aratják, a több mint 15 ezer hektár kétharmadán végeztek a munkával, hektáronkénti termésátlag 3,8 tonna, ez némiképp fölülmúlja a termésbecslés adatait.

A megyében a következő hetekben összesen 162 ezer hektárnyi terület termését takarítják be a gazdálkodók.
Mint a szakember kitért rá, az idei évi terméseredmények alakulását több tényező kedvezőtlenül befolyásolta. Ezek közül az egyik legkárosabb jelenség az 2010 végén illetve az idei év elején kialakult nagy mértékű belvízborítás, a talajok vízzel való túltelítettsége. Emiatt az őszi kalászos és repce állományok esetében jelentős volt a kipusztulás mértéke.

Kiss Róbert hozzátette: az idén ráadásul eddig a sokéves átlagtól mintegy 50-60 milliméterrel kevesebb csapadék hullott a területekre. A csapadékszegény, nyáriasan meleg  április és május miatt a növények intenzív vegetatív fejlődésének időszakában a kiszórt fejtrágya nem hasznosulhatott kellő mértékben.

A június első hetében lehullott csapadék már kedvező hatással volt valamennyi növénykultúrára. Az eső eloszlása azonban egyenlőtlen volt, leginkább a megye déli részén áztatta a földeket. Ezért a betakarításra váró növények fejlettsége, várható termésmennyisége területenként nagy szórást mutat.

Az alföldi megyében az adatok alapján a gazdálkodók rendelkezésére álló mintegy 800 kombájn  megfelelő kapacitást jelent a nyári betakarítású növénykultúrák vetésterületéhez viszonyítva, és kedvező időjárás esetén az aratási munkák döntő része július hónap első két hetében befejeződhet – mondta az igazgató.

Forrás: MTI