Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Támad az aranyszínű sárgaság

2014. május 23.

Komoly károkat okozhat a szőlőkben az idén az aranyszínű sárgaság, mert a betegséget terjesztő amerikai szőlőkabóca – a többi kártevőhöz hasonlóan – átvészelte az enyhe telet – hangzott el a témában tartott csütörtöki rendezvényen. Számos olyan gazda találkozott már a problémával, akinek gépparkjában Lamborghini traktor található, de Same, Hürlimann, Deutz-Fahr, Fendt is lehet.

Lamborghini traktor dolgozikAz aranyszínű sárgaság 1924-ben jelent meg Franciaországban, majd néhány évtized alatt Európa számos pontján megtelepedett. Magyarországon először tavaly augusztusban, a zalai Lentiben begyűjtött levélmintákból és befogott szőlőkabócákból mutatták ki, ám azóta felbukkant Csongrád és Veszprém megyében is – mondta el a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Nébih Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatósága és a Syngenta szakmai tanácskozásán Nádudvari Éva, a Syngenta szőlő termékmenedzsere az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint.

A fertőzés következtében a szőlőtőkék terméshozama akár 50 százalékkal is csökkenhet, a beteg növények száma évente megtízszereződhet. A szakember kiemelte, hogy a kórokozóra szinte az összes Magyarországon termesztett szőlőfajta fogékony – többek között a rendkívül népszerű chardonnay, cabernet sauvignon, sauvignon, pinot noir és az olaszrizling is -, és a növények néhány év leforgása alatt ki is pusztulhatnak.

A tanácskozáson elhangzott, hogy a Nébih vezetésével munkacsoport alakult, amely folyamatosan figyeli az aranyszínű sárgaságot terjesztő rovarokat, ezzel segítve a megelőző védekezést. A munkacsoport emellett olyan, a termelőknek szánt kiadványokon is dolgozik, amelyek segítenek a kártevő és a betegség felismerésében, tájékoztatnak a védekezési lehetőségekről.

A Nébih a megelőzés érdekében azt javasolja, hogy a termelők hatóságilag ellenőrzött, minőségtanúsított szőlő szaporítóanyagot ültessenek, valamint gondoskodjanak a betegséget terjesztő kabócák elleni rendszeres permetezésről. A permetezőt vontathatják Same, Lamborghini, Hürlimann, Deutz-Fahr vagy Hürliamann traktorral is.

Tudta?

A szőlő a szőlőfélék családjának egyik sok fajt és azon belül sok alfajt magába foglaló nemzetsége. Minden ide tartozó növény közös jellemzője, hogy fás szárúak, terméseik fürtökben helyezkednek el, és levelük általában tenyeresen összetett. Hazánk területén több, mint ezer éve termesztenek szőlőt. Honfoglaló őseink az akkori Dunántúlon már virágzó szőlőművelést találtak.

A szőlő hazánkban jóformán mindenütt megterem. Telepíteni elsősorban ott érdemes, ahol sok a napfény, a meleg, és tápanyagban gazdag a talaj.

Permetező gépek vontatásához vagy más mezőgazdasági munkához is használja az SDF-csoport traktorait. A Lucrus Hungária Kft gyári alkatrészeket kínál Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt, Deutz-Fahr gépekhez.

Forrás: MTI, Wikipédia, traktor-alkatresz.hu