Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Támogatás belvíz és az aszály ellen

2011. július 6.

Kétmilliárd forintos támogatási keret nyílt a vidékfejlesztési fejlesztési programon belül a belvíz elleni védekezés és az öntözés ösztönzésére. A támogatási kérelmeket 2011. szeptember 15. és október 14. között lehet benyújtani a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz. A talaj védelmét, vízmegtartó képességések növelését segíti a talajjavító beavatkozások ösztönzése – számol be a Szabad Föld.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programban (ÚMVP) pályázatot ír ki belvízvédelem, vízkárelhárítás, öntözés és melioráció (talajjavítás) fejlesztésére. A támogatás keretösszege 2 milliárd forint. A 2010-es ár- és belvízkárok felhívták a figyelmet arra, hogy a közösségi védművek erősítésének és a termőföldek belvíz elleni védelmének támogatását kiemelten kell kezelni. A területi vízgazdálkodással foglalkozó szervezetek a közösségi műveken az ár- és belvizek okozta károk helyreállítására, valamint új védművek kiépítésére nyújthatnak be pályázatot.

Magyarország egyes térségeire kettős veszélyeztetettség jellemző, egy idényben belvíz és aszály is sújthatja ugyanazt a területet. A szárazság elleni védekezést szolgálja a környezetkímélő, víz- és energiatakarékos öntözőrendszerek kialakításának támogatása. Az öntözéses gazdálkodás a többlettermelés révén lehetővé teszi, hogy kis termőterületű gazdaságok is életképessé váljanak.

A talaj védelmét, vízmegtartó képességések növelését segíti a talajjavító (meliorációs) beavatkozások ösztönzése. A vízelvezető és –visszatartó árkok, a talajcsövezés kiépítése és karbantartása a minőségi termelést biztosítja.

Pályázatot önkormányzatok, vízgazdálkodási társulatok, mezőgazdasági termelők, nonprofit gazdasági társaságok nyújthatnak be. A tárca kiemelt figyelmet fordít a kis (legfeljebb 20 hektáros) területen gazdálkodókra, akik a támogatási kérelmek elbírálásakor többletpontot kaphatnak. A támogatási kérelmeket 2011. szeptember 15. és október 14. között lehet benyújtani a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz.

Forrás: Szabad Föld