Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Támogatás gabonatároló építéséhez

2015. június 12.

A kormány támogatja a családi gazdaságok gabonatárolóinak építését

A kormány támogatja a kis és közepes családi gazdaságok gabonatárolóinak építését, mivel csökkenteni szeretné piaci kitettségüket – mondta az agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár pénteken a Jászkarajenői Mezőgazdasági Zrt. újonnan épült szemestermény-tároló és -tisztító üzemének átadásán. Reméljük minél több Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt és Deutz-Fahr tulajdonosnak lesz lehetősége kihasználni ezt.

Az államtitkárság tájékoztatása szerint Kis Miklós Zsolt aláhúzta: a kisebb gazdaságok megfelelő tároló, valamint korszerű, energiahatékony szárítókapacitások nélkül azonnali eladási kényszerben vannak, így fokozottabban kitettek a kedvezőtlen piaci hatásoknak. Ezért ösztönzik a családi gazdaságok együttműködését maximum 5000 tonna tárolókapacitású új terménytárolók, szárítók és tisztítók építésére, illetve a meglévők technológiai fejlesztésére – tette hozzá.Ilyen tárolók építése megtérülhet Same tulajdonosoknak, Lamborghini használóknak, de azoknak is, akik Hürlimann, Fendt vagy Deutz-Fahr géppel dolgoznak.

A támogatás lehet vissza nem térítendő juttatás, kamattámogatás az alaptámogatás maximum 10 százalékáig, de bizonyos beruházások esetében előleg is igénybe vehető. A fiatal mezőgazdasági termelők is pályázhatnak, fontos előírás, hogy a pályázatot megelőző évben a gazdaság árbevételének legalább 50 százaléka mezőgazdasági tevékenységből származzon.

Az 50 millió forintot meghaladó beruházások esetén részletes üzleti tervet kell benyújtaniuk a pályázóknak, akiknek lehet a birtokukban Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt vagy Deutz-Fahr traktor.

Az egy projektre igényelhető maximális támogatási összeg egyéni beruházások esetén 645 ezer euró (mintegy 190 millió forint), kollektív beruházások esetén pedig 3,2 millió euró.

Az alaptámogatás mértéke – a közép-magyarországi régió kivételével – 50 százalékos. Fiatal mezőgazdasági termelők és kollektív beruházások esetén az alaptámogatás mellé plusz 10 százalékos támogatási többlet is jár – olvasható a közleményben.

Same alkatrész, Lamborghini alkatrész, Hürlimann alkatrész, Fendt alaktrész, Deutz-Fahr alkatrész egy helyen, a Lucrus Hungária Kft-nél.