Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Több milliárd forint jut az állatbetegségek elleni védekezésre

2011. június 3.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter aláírta a járványos – esetenként az emberre is veszélyes – állatbetegségek megelőzéséről és felszámolásáról szóló jogszabályt, ennek értelmében a finanszírozáshoz az idén 1,68 milliárd forinttal járul hozzá a nemzeti költségvetés, állami támogatás formájában – olvasható a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) tájékoztatójában.

A VM rendeletben szabályozza a járványos állatbetegségekkel kapcsolatos feladatokat, és a megelőzésre, védekezésre szánt idei keretösszeget is. Minden uniós tagország kötelessége ugyanis védekezni járványos állatbetegségek – például: a szalmonella, a sertéspestis, a madárinfluenza, a fertőző szivacsos agyvelőbántalmak, illetve a veszettség – ellen, miután ezek egy része az embereket is veszélyeztetheti.

A feladatok ellátásához szükséges pénzügyi forrás egy részét az Európai Unió, másik részét a magyar állam biztosítja. Így az állattartók terheinek részleges átvállalásával támogatható a versenyképességük, megteremthetőek az egészséges élelmiszerek előállításához szükséges feltételek, és javulhat hazánk járványügyi helyzete is.

Az Európai Bizottság évente határozza meg a tagállamoknak nyújtott – tárgykörre vonatkozó – pénzügyi hozzájárulás mértékét. A Bizottság határozata egy évre szól, emiatt szükséges az idei támogatási összegeket és feltételeket a magyar jogszabályban is rögzíteni. A kérelmeket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) bírálja el, és fizeti ki a támogatásokat.

Forrás: MTI