Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Több milliárd forintnyi kárt okozott a jégeső júliusban

2015. augusztus 18.

Milliárdos kárt okoztak a júliusi jégesők a mezőgazdasági földeken a biztosítók jelentése alapján – olvasható a Világgazdaság keddi számában. Számos gazdát érintette a természeti csapás, így lehet, hogy olyanokat is, akiknek Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt vagy Deutz-Fahr traktorja van.

A Generali beszámolója szerint csak júliusban több kárt okozott az ítéletidő, mint tavaly fél év alatt, összesen 550 mezőgazdasági kárbejelentés érkezett, összesen 830 millió forint értékben.

A legnagyobb mértékben a betakarítás előtt álló növények, az őszi káposztarepce, az árpa és a búza károsodott, valamint az őszi betakarítású kukoricát és napraforgót sem kímélték a viharok. Ezek betakarításánál már nem kell használniuk gépeiket a gazdáknak, így a Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt és Deutz-Fahr traktorokra is kevesebb feladat hárul.

Az Allianzhoz csaknem 1000 mezőgazdasági esetet jelentettek be, egymilliárd forint értékben, a Groupama biztosítónál pedig 309 bejelentés volt, melyeknek 90 százaléka növénykár, azon belül is jégkár.

A kárrendezés a mezőgazdasági biztosítóknál hosszabb ideig tarthat, mivel a pontos kárfelmérés sokszor csak a termés betakarítása után készülhet el. A kárfelmérések azonban folyamatosan zajlanak, a kártérítések egy részét már megkapták a gazdák, köztük olyanok is lehetnek, akik Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt vagy Deutz-Fahr géppel dolgoznak

Tudta?

A jégeső akkor alakul ki, amikor a zivatarban jelenlevő feláramlások a légkör extrém hideg rétegeibe esőcseppeket szállítanak magukkal, ahol azok szilárd halmazállapotúvá fagynak és a kialakuló jégszemek a zivatar leáramlásába kerülve a felszínre hullnak.

Akkor beszélünk jégesőről, ha a jégdarabok átmérője eléri vagy meghaladja az 5 mm-t. Ennél kisebb méret esetén jégdaráról van szó. A zivatarok többségében kialakulnak jégszemek, csak az esetek egy részében ezek a felszínre érve elolvadnak. Azt, hogy kialakul-e jégeső, az a körülmény dönti el, hogy a felhőben a jégszemek mennyire tudnak megnőni, egy bizonyos mérethatár fölött ugyanis a jégszem már nem képes elolvadni a zuhanás közben, és a talajra szilárd halmazállapotban hullik.

Same alkatrész, Lamborghini alkatrész, Hürlimann alkatrész, Fendt alkatrész, Deutz-Fahr alkatrész egy helyen, a Lucrus Hungária Kft-nél. Cégünk vállalja Lamborghini, Same, Hürlimann és Deutz-Fahr traktorok javítását is.

Forrás: Világgazdaság, wikipédia