Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Több mint 20 ezer tonna méz évente

2014. május 5.

Magyarországon átlagosan 22-25 ezer tonna mézet termelnek évente – közölte Mészáros József, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) ügyvezetője a Méhek Napja kapcsán. Erről az OMME szervezésében május 1-jén emlékeztek meg nagyszabású rendezvénnyel Budapesten, a Városligetben. Az eseményre vártak Same, Lamborghini, Deutz-Fahr, Hürlimann és Fendt tulajdonosokat is, reméljük elmentek.

Az ügyvezető emlékeztetett: a magyar méztermelés árbevétele éves szinten mintegy 60 milliárd forint, kilogrammonkénti 3 eurós átlagár mellett. A növények megporzásával, a számszerűsíthető bevételen túl a méhek a nemzetgazdaságnak további hasznot is hoznak, aminek értéke felbecsülhetetlen.

Az árbevétel mintegy 73 százaléka származik a kivitelből. Az elmúlt évben 17-18 ezer tonna mézet értékesítettek külföldön. A legfontosabb külföldi piacok: az Európai Unión belül Olaszország, Németország, Franciaország, Egyesült Királyság. Ma Magyarországon mintegy 1,066 millió méhcsalád él és velük 20 410 méhész foglalkozik. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesületnek 11 987 méhész a tagja. A hazai méhcsaládok 80 százalékát az OMME-tagsággal rendelkező méhészek tartják. A méhészek között lehetnek olyanok, akik Same, Deutz, Lamborghini, Fendt traktorral dolgoznak gazdaságukban.

Az ágazat 2007-2010 között 3,144 milliárd, 2010-2013 között pedig 3,525 milliárd forint támogatást kapott. A 2013-2017-es időszakban a támogatás összege 4,2 milliárd forintnak megfelelő euró. Mindebből az uniós és a nemzeti rész aránya 50-50 százalék.

A megtermelt hazai mézmennyiség 40-60 százaléka akácméz. Ez a legkeresettebb. Az akácvirágzás a csúcstermelés időszaka. Európa akácerdeinek 50 százaléka Magyarországon található. Emellett jelentős még a hársméz, a selyemfűméz, a gesztenyeméz, a napraforgóméz előállítása is. De napjainkban egyre keresettebbek a repce-, a mustár-, az olajretek-, a koriander-, a facélia- és a gyógynövényméz. Az ezeket előállító gazdaságokban is találkozhatunk Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt, Same gépekkel.

A háziméhek (Apis mellifera) a virágok nektárjából és mézharmatjából gyűjtik a méz alapanyagát az előgyomrukba. Ott gyomornedveikkel keveredve vegyileg alakítják át. Az így kialakult híg, magas víztartalmú mézet a kaptár hatszögletű lépsejtjeiben tartalék táplálékként raktározzák el. A kaptárban dolgozó méhek a szárnyukkal keltett légárammal párologtatják el a felesleges vizet, s teszik sűrűbbé, tartósabbá a mézet. A tömény mézben nem képesek az élesztők és a mikroorganizmusok elszaporodni, így ez a cukros oldat nem romlik meg. Egy évad alatt a tél átvészeléséhez szükséges mennyiség többszörösét is képesek begyűjteni.

Ha alkatrészt keres Deutz-Fahr, Hürlimann, Fendt, Lamborghini vagy Same traktorhoz, akkor a Lucrus Hungária Kft, az Ön partnere. A csavartól a komplett motorig. A karosszéria, a futómű, a hajtáslánc elemei épp úgy elérhetők nálunk, ahogy a szűrők is. Munkatársaink emellett végzik a Same, Lamborghini, Deutz gépek javítását, karbantartását is.

Forrás: MTI, Wikipédia