Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Több mint 220 milliárd hitel kis és középvállalkozásoknak

2014. július 2.

Csaknem hatezer vállalkozás részesül a második növekedési hitelprogramból – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) összesítéséből.

A programban részt vevő hitelintézetek 223,4 milliárd forint összegű szerződésről nyújtottak be adatszolgáltatást a MNB-nek a múlt hónap utolsó munkanapjáig, a teljes összeg 7548 ügylethez és 5834 vállalkozáshoz kapcsolódik.

A MNB közlése szerint a hitelintézetek 183,7 milliárd forintot már folyósítottak a kis- és közepes vállalkozásoknak. Lehetnek közöttük olyanok, amelyek Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt vagy Deutz-Fahr traktorral dolgoznak.

A növekedési hitelprogram második szakaszának legfrissebb eredményeit kedden összegezte az MNB és közölte: a leszerződött 223,4 milliárd forint több mint 98 százaléka új hitel. Ezen belül az új beruházási hitelek és új lízingügyletek részesedése 61 százalék, az új forgóeszközhiteleké 23 százalék, míg az EU-s támogatások előfinanszírozására folyósított hiteleké 16 százalékot tesz ki.

Az új beruházási hitelek átlagos összege 24 millió forint, az új forgóeszközhiteleké 56 millió, míg az EU-s hiteleké 37 millió forint. Az új beruházási hitelek szerződéses összeggel súlyozott átlagos futamideje 7 év, az új forgóeszközhiteleké 1,1 év, az EU-s hiteleké pedig 1,5 év.

A második pillérben a meglévő beruházási hitelek kiváltására folyósított hitelek részesedése 86 százalék, míg a meglévő forgóeszközhitelek kiváltására folyósított hiteleké 14 százalék. A folyósított hitelek közel 67 százaléka forinthitelek kiváltását, míg 33 százaléka a devizahitelek kiváltását szolgálta. A beruházási hitelek kiváltására nyújtott hitelek átlagos futamideje 7,3 év, a forgóeszközhitelek kiváltására nyújtott hiteleké 1,2 év. Ezekből a hitelekből számos olyan vállalkozás is részesülhetett, ahol dolgozik Lamborghini, Deutz-Fahr, Same, Hürlimann vagy Fendt traktor.

A beruházási hitelek a nagybankok kihelyezéseinek közel felét teszik ki, míg a kis- és közepes bankoknál, valamint a takarékszövetkezeteknél a hitelek túlnyomó többsége beruházási célú.

Az EU-s hitelek nyújtásával főként a nagybankok foglalkoznak. Vállalatméret szerint a mikro-vállalkozások hitelfelvétele közel 80 százalékban új beruházási hitel, míg a kis- és közepes vállalkozásoknál (Lamborghini, Same tulajdonosok esetében is) 50 százalék körüli ez az arány.

Az ágazati eloszlást tekintve a mezőgazdaság, a kereskedelem, a javítás és a feldolgozóipari ágazatok részesedése kimagasló, a hitelek közel háromnegyede ebbe a három ágazatba irányul – tartalmazza az összegzés.

Az MNB minden naptári hónap első keddi munkanapján teszi közzé a megelőző hét utolsó munkanapjával bezárólag elérhető adatokat az nhp második szakaszáról.

A Lucrus Hungária Kft kis, közepes és nagyvállalatok számára egyaránt kínál alkatrészeket Same, Lamborghini, Hürlimann, Deutz-Fahr és Fendt traktorokhoz. Cégünk országosan végzi a gépek javítását.

Tudta?

A hitel egy olyan pénzügyi művelet, amelynek során a hitelező lemond az áru, szolgáltatás azonnali kifizetéséről, vagy közvetlenül pénzt ad az adósnak, aki a hitelszerződésben foglalt határidőre kifizeti a megállapodott összeget, azaz a tartozását.

A hitel a pénzintézet által üzletszerűen (díjak, kamatok és egyéb költségek fejében) adott pénzösszeg, melyet az adós (az esetek túlnyomó többségében) részletekben köteles visszafizetni. Hitel igényelhető előre meghatározott céllal (áruvásárlás, ingatlanvásárlás), vagy cél nélkül (szabad felhasználás) is.