Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Több pénz jut a magyar halászati ágazatnak

2014. december 12.

A magyar halászati ágazat fejlesztésére 12 százalékkal több forrás jut az Európai Unió jelenlegi költségvetési időszakában, mint az előzőben – mondta a Magyar Akvakultúra Szövetség (MASZ) elnöke csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. Ebből a pénzből juthat olyan gazdálkodóknak, akik Lamborghini, Same, Deutz-Fahr, Hürlimann vagy Fendt géppel dolgoznak.

Váradi László a Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület-hasznosítók Szövetségével (MAHAL) közösen tartott sajtóértekezleten ismertette: a magyar halászati ágazat 2020-ig összesen 39,1 millió euró ( kb 12 milliárd forint) uniós támogatást kap. Ez a nemzeti önrésszel együtt mintegy 15 milliárd forintos forrás lesz.

Magyarországon az egy főre jutó éves halfogyasztás – élő súlyban számolva – 5,1 és 5,5 kilogramm között mozog – közölte Németh István, a MAHAL elnöke. Hozzátette: ez tiszta húsra számítva 3,6 kilogrammot jelent. Az Európai Unióban – élősúlyra számítva – az átlagos halfogyasztás fejenként és évente 22-24 kilogramm.

A MAHAL elnöke beszélt arról, hogy Magyarországon a haltermelést a tógazdák összesen mintegy 24 500-25 000 hektár vízfelületen végzik. A halastavak összes hozama egy év alatt átlagosan hektáronként 450-550 kilogramm között mozog. A halárak évek óta gyakorlatilag változatlanok. A magyar emberek még mindig a pontyot kedvelik a leginkább, ez a halfajta teszi ki az összes fogyasztás 55-60 százalékát. A munkák során szükség lehet traktorok segítségére, amelyek lehetnek Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt vagy Deutz-Fahr típusúak.

Váradi László még arról is beszélt, hogy az akvakultúra-fejlesztés továbbra is a tengereken folyik majd, de perspektivikus lehetőségei vannak az édesvízi tógazdálkodásnak is. Ezt már az unió döntéshozói is elismerik – fűzte hozzá. A magyarországi fejlesztés egyik irányaként jelölte meg a feldolgozottsági szint növelését, valamint az ágazatban tevékenykedők szorosabb együttműködését összefogását.

Szűcs István, a debreceni egyetem tanszékvezető egyetemi docense, a MASZ általános alelnöke az MTI-nek elmondta: a magyar tógazdasági haltermelés évente mintegy 18-20 ezer tonna, az intenzív üzemi haltermelés mennyisége 2100-2300 tonna éves szinten, míg a természetes vízi haltermelés évente 6300-6500 tonnát tesz ki. Ez azt jelenti, hogy Magyarországon évente összesen bruttó 27-29 ezer tonna halat termelnek. Ez éves szinten 13-14 milliárd forint bruttó termelési értéket tesz ki.

Tudta?

A halászat a halak elfogásával foglalkozó tevékenység. Általában vadon fogják a halakat. Ez történhet kézzel, szigonnyal, horgászbottal, hálóval vagy csapdával. A halászat több tízezer éves emberi tevékenység, nagy szerepet játszott a vadászattal együtt az emberiség kifejlődésében és meghatározza több népcsoport jelenlegi életét is.

A halászat és az akvakultúrában történő termelés állítja elő a Föld népessége által elfogyasztott fehérje mennyiségének negyedét. A világ legnagyobb zsákmányát Kína, Japán és Oroszország halássza ki, a világon kifogott mennyiségnek több mint egyharmadát. 2005-ben az egy főre eső vadon történő halfogás 14,4 kg-ot tett ki, míg a haltenyésztés további 7,4 kg-ot.

Halászattal foglalkozó vállalkozásoknak is teljeskörűen kínál gyári alkatrészeket a Lucrus Hungária Kft. Same alkatrészek, Lamborghini alkatrészek, Hürlimann alkatrészek, Fendt alkatrészek és Deutz-Fahr alkatrészek egy helyen.