Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Több tízmilliárd forint kár érheti az agráriumot

2011. június 23.

Az MSZP szerint több tízmilliárd forintos kárt okozhat a mezőgazdaságnak, ha azokat a jogszabályokat alkalmazni kezdik, amelyeket a közelmúltban fogadtak el. Gőgös Zoltán, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának szocialista alelnöke szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a mezőgazdasági termelőket rendkívül negatív módon érinti a bevezetendő termékdíj, amely 25 milliárd forinttal terheli meg az ágazat szereplőit.

Emellett a kötelező bérfejlesztés, amely szintén törvényileg lesz előírva, mintegy 30 milliárd forintnyi többletkiadást jelenthet az ágazatban tevékenykedő vállalkozásoknak – jelentette ki, megjegyezte, hogy ezt az összeget vagy kifizetik a vállalkozások, vagy eleshetnek a nemzeti támogatásoktól, amelynek éves összege 65 milliárd forint.
Amennyiben az újjászervezett agrárkamara megkezdi működését, úgy az agrárvállalkozások szintén több milliárd forintos tagdíj-befizetéssel számolhatnak – folytatta. Ezt az MSZP-s országgyűlési képviselő egyszerűen sarcnak nevezte.

Ugyancsak nehezményezte a népegészségügyi termékdíj, “hamburgeradó” bevezetését, amely szerinte szintén nagymértékben sújtja majd az élelmiszer-előállítókat.

A nemzeti vidékstratégiáról szólva azt közölte, hogy “az rossz helyzetelemezésre rossz válaszokat ad”, ezért úgy vélte, hogy e helyett egy új törvényt kellene alkotni, amely rendezi például a történelmi bázis ügyét, hogy a magyar mezőgazdaságban dolgozókat 2014-től ne érje mintegy évi 100 milliárd forintos veszteség. Szerinte ugyanis ennyi lehet az a kár, amely a történelmi bázis meghatározásának elmaradása következtében keletkezhet a magyar agráriumban az unió új költségvetési időszakában.

A magyar mezőgazdaság második szétverése folyik, és a mostani agrárpolitika helyett az előző kormány elkezdett intézkedéseit kellene folytatni – összegezte véleményét.

Forrás: MTI