Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Tovább csökkentek a mezőgazdasági termelői árak

2014. május 14.

A növényi termékek 14,7, az élő állatok és állati termékek 1,0 százalékkal voltak olcsóbbak, így a mezőgazdasági termelői árak márciusban 10,2 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint egy évvel korábban – jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Mindezt vélhetően a termelők – így a Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt, Deutz-Fahr tulajdonosok – is érzékelték korábban már, hiszen a mezőgazdasági termelői árak éves összevetésű csökkenése a tavalyi év második felétől tart.

Márciusban a gabonafélék termelői ára 20,2, az ipari növényeké 18,1 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, ezen belül az olajos növényeké 21,4 százalékkal esett vissza. A zöldségek, a gyümölcsök és a burgonya ára viszont rendre 2,7, 1,8, illetve 5,2 százalékkal emelkedett az előző év márciusi árhoz mérten.

A vágóállatok termelői árszintje az év harmadik hónapjában 5,1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. A vágósertés termelői ára 3,5, a vágómarháé 5,1 százalékkal mérséklődött. A baromfi ára összességében 6,7 százalékkal maradt el az előző év márciusától.

Az állati termékek ára 8,4 százalékkal volt magasabb márciusban az előző év azonos időszakához képest. A tojás ára 17,5 százalékkal csökkent, a tej termelői ára viszont 16,3 százalékkal nőtt.

Az első negyedévben átlagosan 11,6 százalékkal voltak olcsóbbak a mezőgazdasági termékek, a növényfélék ára 17,1, az élő állatok és állati termékek ára 0,3 százalékkal csökkent.

Az élőállat és állati termékek főcsoportjai közül csak a tej ára emelkedett, 16,8 százalékkal, miközben a legnagyobb súlyú vágósertés és vágóbaromfi ára csökkent 2, illetve 6,8 százalékkal. A gabonafélék ára 22,9 százalékkal volt alacsonyabb, mint a múlt év első negyedévében.

Január-márciusban a mezőgazdasági termelés ráfordítási árai az előző év azonos időszakához viszonyítva 5,0 százalékkal voltak alacsonyabbak, ami a folyó termelőfelhasználás árszínvonalának 5,9 százalékos csökkenéséből, és a mezőgazdasági beruházások árszínvonalának 0,8 százalékos növekedéséből tevődött össze.

A folyó termelőfelhasználáson belül a takarmányárak csökkenése volt a meghatározó. A 2013 első negyedévi 27,1 százalékos növekedést követően az árak ez év január-márciusában 16,9 százalékkal voltak alacsonyabbak. Ezen belül az egyszerű takarmányoké nagyobb, 20,4 százalékos, a keveréktakarmányoké kisebb, 14,0 százalékos mértékben csökkent.

A műtrágyák ára 2014 első negyedévében 8,0 százalékkal volt alacsonyabb, amit az egyszerű műtrágyák 6,5, és az összetett műtrágyák 11,4 százalékos visszaesése határozott meg. Ez persze jó hír, hiszen legalább erre nem kellett többe költeniük a gazdáknak – a Lamborghini, Same, Deutz-Fahr, Hürlimann, Fendt tulajdonosoknak is-

A mezőgazdasági felhasználású energia ára átlagosan 3,3 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól, ezen belül az üzemanyagok ára 2,0, míg a fűtőanyagoké 6,3 százalékkal csökkent.

A növényvédő szerek és az állatgyógyászati készítmények árai kismértékben növekedtek: az előbbinél 1,1, az utóbbinál 1,4 százalékkal voltak magasabbak az árak ebben az időszakban, mint egy évvel ezelőtt.

A mezőgazdasági beruházásokon belül a mezőgazdaságigép-beruházások ára 0,6 százalékkal volt alacsonyabb, miközben az épületberuházásoké 2,5 százalékkal emelkedett.

A mezőgazdasági termelőiár-index és ráfordításiár-index hányadosa az agrárolló. E mutató értéke 2014. január-márciusban 93,1 százalék, azaz 2013 azonos időszakához viszonyítva a mezőgazdasági termelői árak nagyobb mértékben csökkentek, mint a ráfordítási árak – közölte a KSH.

Gyári alkatrészek Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt, Deutz-Fahr traktorokhoz. A lucrus Hungária Kft országosan végzi a traktorok javítását.

Forrás: MTI