Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Új kármentő alapot tervez az EU a gazdáknak

2011. augusztus 16.

Évi 500 millió eurós extra támogatási keret létrehozását tervezi az Európai Bizottság a kárt szenvedett gazdák megsegítésére. Brüsszel elképzelése szerint a jövőben a káresemény bekövetkezése után automatikusan járna a támogatás a gazdáknak, amely legfeljebb az elszenvedett veszteség 70 százalékát tenné majd ki.Az uniós gazdáknak már most is lehetőségük van támogatás igénybevételére különleges helyzetekben, mint például az EHEC baktériummal fertőzött zöldségek miatt kiesett bevételek pótlására.

Dacian Ciolos mezőgazdasági biztos tervei szerint azonban a jövőben nem eseti módon, hanem automatikus rendszerben, a csapás jellegétől függetlenül történne a gazdák részleges kártalanítása uniós forrásból – értesült az FAZ.Megvalósítása esetén az újításból az következne, hogy a gazdák akkor is pénzhez juthatnak, ha egyszerűen visszaesik a piaci kereslet, vagy alacsonyabb áron tudják értékesíteni terményeiket.

Ciolos javaslata értelmében a szükséges forrást egy külön e célra létrehozott alap biztosítaná, amelyet 3,5 milliárd euróval töltenének fel a 2014-től 2020-ig tartó következő hétéves költségvetési ciklus végéig.Részleteket eddig nem árult el a tervezettel kapcsolatban az Európai Bizottság, és maga az illetékes biztos, Ciolos sem nyilatkozott még saját javaslatával kapcsolatban. Csupán anynyi szivárgott ki, hogy egy gazda abban az esetben élhet majd kártérítési igénnyel, ha a bevétele legalább 30 százalékkal elmarad az előző három év átlagától.

Az igény alapját aszály, hideg időjárás, túlzott csapadék, állatbetegség vagy a csökkenő piaci kereslet miatt keletkezett kár is képezhetné. A tervezetet hivatalosan októberben mutatja be a bizottság.Az EU a kezdeményezéssel az európai gazdaszervezetek, illetve Franciaország és a többi nagy befolyású agrártagállam azon követelésére reagál, hogy hozzanak létre „biztonsági hálót” a bevételingadozások kivédésére a termelők számára.

A javasolt kompenzációs rendszertől függetlenül Ciolos a FAZ birtokába jutott bizottsági tervezetben az ingadozások elleni biztosítások fejlesztését is szorgalmazza. Ezek nem a 3,5 milliárd eurós alapból, hanem közvetlenül az uniós költségvetésből jutnának forráshoz.Brüsszel számítása szerint átlagosan a gazdák ötöde szenved el 30 százaléknál nagyobb bevételkiesést minden évben. Hasonló kompenzációs rendszer működik egyébként Kanadában, és az eljárás összeegyeztethető a Világkereskedelmi Szervezet szabályzatával is. A kezdeményezést ugyanakkor még a tagállamoknak és az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia.

Forrás:Világgazdaság/AgroLine

Alkatrészek és teljeskörű javítás Deutz-Fahr, Same, Lamborghini és Hürlimann traktorokhoz a Lucrus Bt-től.