Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Új támogatási konstrukció a cukorrépa-termelés segítésére

2014. március 11.

A cukorrépa-termelés segítésére támogatási konstrukciót dolgozott ki a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM). A tárca szándéka szerint ez a megoldás biztosítja a hazai cukorkvótához szükséges cukorrépa megtermeléséhez és a gazdálkodás biztonságához szükséges anyagi feltételeket.

Ennek számos gazda, köztük Lamborghini, Same, Deutz-Fahr, Hürlimann és Fendt tulajdonosok is örülhetnek.

A minisztérium hétfői közleménye szerint a kormány fontosnak tartja a 2014. évi cukorkvóta alapanyagának hazai megtermelését és a cukorrépa-termesztés hosszú távú fenntartását, ezért a termelőkkel és a cukoriparral történt egyeztetést követően új támogatási konstrukciót dolgozott ki a 2014. évre.

A tervezett támogatási rendszer első elemeként a tárca termeléshez kötötten 600 millió forint de minimis támogatást nyújt az idei évre a gazdáknak. A támogatás mértéke tonnánként 3 euró (kb. 950 forint), de legfeljebb 15 000 euró (4,725 millió forint) gazdálkodónként.

Reméljük minél több Lamborghini, Same, Deutz-Fahr, Hürlimann és Fendt tulajdonos tudja majd igénybe venni a támogatást.

A rendszer második elemeként a minisztérium a szerződött mennyiség és terület függvényében a korábbi nemzeti kiegészítő támogatás bázisán további legfeljebb 1,57 milliárd forintnyi jövedelempótló támogatást nyújt a répatermelőknek.

A közleményben jelezték: a Közös Agrárpolitika (KAP) támogatási rendszerének változása miatt 2015-től a VM-nek már lesz lehetősége arra, hogy uniós pénzből – más ágazatok mellett – a cukorrépa-termelést közvetlenül segítő, teljes egészében termeléshez kötött támogatást fizessen.

Ezzel a Lamborghini, Same, Hürlimann, Fendt Deutz gépet használó gazda munkája válhat könnyebbé.

A cukorrépa (Beta vulgaris subsp. vulgaris var. altissima) (a cukornád és cukorcirok mellett) a világon a legjelentősebb termesztett, cukortartalmú ipari növény.

A cukorrépa a mérsékelt éghajlati övezetre jellemző, hő és csapadék igénye a cukornádhoz viszonyítva csekély. A cukorrépa mélyen gyökerező tulajdonsága miatt az alsóbb (1–2 méter közötti) talajrétegek vízkészletéből is sokat képes felhasználni.

A cukorrendtartás reformja előtti utolsó évben, vagyis 2005-ben az Európai Unió 25 tagállamában összesen 2 140 750 hektáron termeltek cukorrépát. Magyarországon a termőterület 59 250 hektár volt. A reform következtében 2006-ban a cukorrépa termőterülete az EU-ban 1 743 500 hektárra csökkent, ebből Magyarországra 48 000 hektár jutott. A termőterületek csökkenése 2007-ben tovább folytatódott: az EU-ban 1 619 500, Magyarországon 38 000 hektáron termeltek cukorgyártási célra használt cukorrépát.

Same alkatrész, Lamborghini alkatrész, Deutz-Fahr alkatrész, Hürlimann alkatrész, Fendt alkatrész. Minden egy helyen a Lucrus Hungária Kft-nél. Cégünk emellett vállalja Lamborghini, Deutz, Same, Hürlimann gépek javítását országosan.