Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Újabb intézkedésekkel segíti az EU a zöldségszektort

2011. július 1.

Újabb intézkedéseket jelentett be az Európai Bizottság kedden a zöldségágazat európai uniós támogatására, a mezőgazdasági miniszteri tanácsot elnöklő Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter pedig megerősítette, hogy a németországi hasmenésjárványt követő válsághelyzet után a piacokon immár egyértelműen kedvező jelek mutatkoznak.

A miniszterek luxembourgi találkozóját követően tartott sajtótájékoztatón a magyar elnök elmondta: úgy tűnik, a piaci válság a végéhez közeledik, az élelmiszerekről bebizonyosodott, hogy megbízhatóak és egészségesek, a piaci stabilizációs intézkedések pedig folyamatban vannak.

A tanulságokat említve Fazekas Sándor úgy vélte: a közös uniós agrárpolitika következő reformjánál nagy figyelmet kell fordítani arra, hogy az uniót megfelelő eszközrendszerrel vértezzék fel, amely a nagy termékmozgások és a mai gyors kommunikáció világában is lehetőséget teremt a hasonló krízishelyzetek kezelésére. Fontosnak nevezte a termelői szervezetek megtartását, illetve jövőbeni erősítését is.

Hangoztatta azt is, hogy az Európai Bizottság és a magyar elnökség közös munkájának köszönhetően az EU már a jelenlegi eszközrendszerrel is ura tudott maradni a helyzetnek. Az unió bizonyította, hogy gyorsan és egységesen tud reagálni a hasonló kihívásokra – emelte ki Fazekas Sándor.

A helyzetről nem a termelők tehettek, a válságban a lélektani körülményeknek nagy szerepük volt, a piac pedig nem volt képes kezelni ezt a helyzetet – magyarázta.

Dacian Ciolos, az Európai Bizottság mezőgazdasági felelőse bejelentette, hogy a testület döntésének értelmében az idén és a következő öt évben 5-5 millió euróval, évente 15 millióra megnő a zöldségek reklámozására, népszerűsítésére szolgáló intézkedések támogatása, és a promóciós kifizetéseket előre is hozzák, tavaszról novemberre.
A román biztos beszámolt arról is, hogy a következő agrárminiszteri találkozóra, július végére a bizottság elkészíti az első mérleget arról, milyen eredményeket értek el a június eleji rendkívüli tanácsülésen és azt követően elhatározott intézkedésekkel.

Ő is megerősítette, hogy a piacok a helyreállás egyértelmű jeleit mutatják: a június 13-19-i héten például az uborka ára uniós átlagban 40 százalékkal emelkedett az előző héthez képest, míg a paradicsom esetében 11, a cukkini és a paprika esetében pedig 8-8 százalékos volt a drágulás. A salátára még külön figyelmet kell fordítani, mert annak az ára még az említett időszakban is csökkent – tette hozzá Ciolos.

A sajtótájékoztatón a keddi ülés többi témája közül Fazekas Sándor megemlítette a múlt héten Párizsban tartott agrárminiszteri G20-találkozót. Ismertette, azon elsősorban arra keresték a választ: lehet-e nemzetközi összefogással csökkenteni a mezőgazdasági termékek áringadozását, hiszen ezek az elmúlt években nehéz helyzetbe hozták a fogyasztókat és kiszolgáltatott helyzetbe a termelőket. Személyes meggyőződésként a miniszter hangoztatta, hogy kifejezetten nagy szükség van tartalékokra a piaci ingadozásokból és a spekulációból eredő termelési hátrányok kivédésének érdekében.

A csütörtökön befejeződő magyar EU-elnökség utolsó miniszteri találkozóján az elnöki munka ismét számos méltatást kapott eredményeiért. A felszólaló delegációk egy része és Ciolos biztos is külön köszönte a magyar elnökség együttműködő és konszenzuskereső tevékenységét.

Forrás: MTI