Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Változhat a területelapú támogatás

2011. szeptember 15.

Mintegy kétmilliárd eurós éves megtakarítást jelentene az Európai Uniós agrárbüdzsében, ha – miként az Európai Bizottság előtt lévő legújabb előterjesztésből kiderül – 300 ezer euróban maximálnák az egy-egy gazdálkodónak kifizethető területalapú támogatások mértékét.

A mostani elképzelések szerint az éves összegek „lefejezése” 150 ezer eurós jogosultságnál kezdődne és progresszív kulcs alapján emelkedne. Háromhektáros terület felett legalább három növényfajt kellene termeszteni 5-70 százalék közötti vetésterületi arányban. Az állandó legelők művelési ágát nem lehetne megváltoztatni, a területek legalább 5 százalékát pedig ökológiai célra kellene hasznosítani. A földpiaci adásvételekben meghatározó miskolci Tiszacash Zrt. szakértői szerint a támogatások csökkentése a 179 ezer hazai jogosult nagy részét nem érintené, mert kisebb földeken gazdálkodnak, így kevesebb területalapú forrást kapnak. Jelentős összegtől eshet el viszont az az 500 gazdálkodó, aki ma 300 ezer eurónál nagyobb területalapú támogatást kap. Bár számuk csekélynek tűnhet, ők művelik a 4,8 millió hektáros hazai termőterület egynegyedét.

Az Európai Bizottság előtt lévő egyik legújabb előterjesztés szerint az EU-nak a 2013-tól kezdődő új költségvetési ciklusban 300 ezer euróban kellene maximalizálnia az egy jogosult részére, egy évben kifizethető területalapú agrártámogatást – foglalja össze a tervezett változtatásokat hírlevelében az Agrár Európa Kft.. Amennyiben ezt a javaslatot elfogadják, az évente mintegy 2 milliárd euró megtakarítást jelenthet a közösségi büdzsében. A jelenlegi elosztási rendszer legnagyobb haszonélvezői (Csehország, Egyesült Királyság, Németország) azonban – pozícióikat féltve – élesen tiltakoznak a tervezett lépés ellen, első sorban arra hivatkozva, hogy a Közös Agrárpolitika (KAP) 2007-es reformja során már ugyanezt a javaslatot a tagországok leszavazták. Franciaország viszont azzal érvelt, hogy a legmagasabb támogatások lefejezése (capping) jelenleg szükséges lépés, mivel az eddigi elosztás fenntartása hátrányos helyzetbe hozza a kisgazdaságokat.

A javaslat szerint a támogatások lefejezése már 150 ezer eurós évi jogosultságnál megkezdődne, és utána annak mértéke 50 ezer eurónként, progresszív kulcs szerint emelkedne. Ugyanakkor a direkt támogatások 30 százalékának kifizetését három környezetvédelmi intézkedés teljesítéséhez kötnék. A 3 hektárnál nagyobb szántóterületű farmerek kötelesek lennének legalább három növényfajt termeszteni, és mindhárom növény vetésterületének meg kellene haladnia a teljes terület 5 százalékát, miközben egyik sem léphetné túl annak 70 százalékát. Az állandó legelők esetében a művelési ágat nem lehetne megváltoztatni. A gazdáknak a területük legalább 5 százalékát – az állandó legelőkön kívül – ökológiai célokra kellene felhasználniuk. Ilyen cél lehetne a parlagon hagyás, a puffer parcella vagy a tájvédelmi terület.
Egyelőre nem született végleges döntés a befizetések és támogatások elosztási alapelveinek módosításáról, amelyet a tagországok több oldalról is szorgalmaznak. Az Egyesült Királyság hosszú évek óta harcol a részére megállapított, aránytalanul magasnak tartott befizetési kulcsok csökkentéséért, az új tagországok pedig végre szeretnék elérni a méltányos és a tagországokat egyenlő elbánásban részesítő támogatási kulcsok megállapítását. Az utóbbi kérdésben minden bizonnyal történik valamilyen módosítás.

Magyarországon körülbelül 179 ezer gazdálkodót érint a terület alapú támogatás – állapítják meg a földpiaci adásvételekben vezető szerepet betöltő miskolci Tiszacash Zrt. szakértői. A támogatások tervezett maximálása nagy részük számára nem hozna változást, mivel kisebb területeken gazdálkodnak. Azonban jelentős összegtől eshet el az a körülbelül 500 gazdálkodó, aki jelenleg nagyobb támogatási összeget kap, mint a tervek szerinti 300 ezer eurós felső határ. Bár számuk csekélynek tűnhet, mégis ők gazdálkodnak a támogatásra jogosult, mintegy 4,8 millió hektáros termőföldterület több mint egynegyed részén. A támogatási rendszer ilyen irányú változtatása valószínűleg az ő nyereségességükben tükröződne vissza – szögezik le a Tiszacash szakértői.

Forrás: Agromonitor

Same, Deutz-Fahr, Hürlimann traktookhoz alkatrészek a Lucrus Bt-től. A cégünk az említett gépek teljeskörű javítását is vállalja.