Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Veszélyben az almatermelők?

2011. július 9.

Az idén mintegy 200 ezer tonna ipari almának nincs még helye, így azok a termelők, akiknek nincs szerződésük a feldolgozókkal, nem tudják eladni az ipari almát, és várhatóan tönkre fognak menni – állítja Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz).

Az ipari alma felvásárlási ára 7-11 forint kilónként, azaz a tavalyi állapothoz képest semmit nem javult az almatermelők helyzete. A legsúlyosabb a helyzet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Az agrár-érdekképviselet információi szerint a 220 ezer tonnát felvásárolni tervező Agrana Magyarország Kft. 11 forintot fizet, a 80-90 ezer tonnát betervező Rauch Hungária Kft. 9-10 forintot, a magyar tulajdonban levő feldolgozók pedig 7-8 forintot adnak kilogrammonként a termelőknek. Például az ESZAT Kft. 10 ezer tonnát vásárol fel.

Az étkezési alma piaca szintén pang – mutat rá a Magosz. Emlékeztet arra, hogy tavaly több mint 10 ezer tonna almát értékesítettek a termelők a Magoszon keresztül a CBA üzletláncban. Emellett megközelítőleg 100 tonna alma került az önkormányzatokon keresztül az iskolákba, óvodákba, intézményekbe, több mint 30 ezer gyerek étkezésének kiegészítésére.

A múlt évi sikert követően a Magosz az idén is elindította iskola-alma akcióját “Minden gyerek, iskolás és óvodás kapjon napi egy almát!” jelmondattal. Az idén eddig több mint 30 önkormányzat jelezte, hogy részt kíván venni az akcióban. Eddig mintegy 60 tonna almára jelentettek igényt, amely 25100 iskolás és óvodás étkezését fogja segíteni.

Az agrár-érdekképviselet jelezte: a szociális boltok bevonásával egy új akciót is útjára indít azokon a budapesti lakótelepeken, ahol az emberek nehéz anyagi körülmények között élnek. Mozgóárusítás keretében, előre meghirdetett időpontban burgonyát, hagymát, almát, zöldséget, tejtermékeket árusítanak.

Összesítve: ha a 200 ezer tonnás, most látszó felesleg fele még el is fogyhat, ez akkor is azt jelenti, hogy a tavalyihoz hasonlóan akár 100 ezer tonna is a fa alatt rohadhat el, szedetlenül.

Forrás: Szabadföld