Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Veszteséget okozhat a termelőknek az import dinnye

2014. július 4.

Veszélyt jelenthet a magyar termelőknek (Lamborghini, Same, Deutz-Fahr, Hürlimann, Femdt tulajdonosokra is) a gyengébb minőségű, import görögdinnye piaci ár alatti értékesítése – közölte a növényvédőszer- és vetőmag értékesítő Syngenta Magyarország.

Csige László a társaság szakértője szerint a versenytárs Észak-Olaszországban az idén 30 százalékkal kisebb a termőterület, Görögországban pedig a tavaszi hűvös időjárás minőségi és mennyiségi problémákat okozott. Ennek ellenére az import görögdinnye dömpingáron történő eladása nehézséget okozhat a magyar termelőknek.

Oravecz Tamás, a Dinnyetermelők Országos Szövetségének elnöke korábban elmondta: a magyar termelők azt jelezték a szövetségnek, hogy a nagy áruházláncok közül többen a magyar dinnyepiac első hetében tervezik a reális előszezoni fogyasztói ár alá csökkenteni az import görögdinnye árát és emiatt veszteséges évet zárhatnak a magyar termelők.

A dinnyeágazat főszereplői (azok is, akik Same, Deutz-Fahr, Hürlimann, Fendt, Lamborghini alkatrészt vásárolnak) azonban bizakodva várják az idei szezont, az elmúlt három évben a görögdinnye lakossági fogyasztása megnőtt és az időjárási feltételek is kedveztek a minőségi termesztésnek.

Az előzetes becslések szerint az elmúlt évhez képest a tavalyi 210 ezer tonnás termésmennyiségnél 5-10 százalékkal több görögdinnye teremhet. A dinnye termőterülete 5 százalékkal nőtt, hatezer hektárra bővült.

Antal Gyula a Syngenta Magyarország zöldség üzletágának termékmenedzsere elmondta: az első magyar dinnyék a termőterületek egy részéről már kóstolhatók, az igazi dinnyeszezon július 5-én, az export pedig július 10-e után indulhat.

A dinnyeszüret a baranyai Ormánságban kezdődik, Békésben folytatódik; július végén már Tolnában, Hevesben és a Hajdúságban is megindul a dinnye begyűjtése a földekről, legkésőbb augusztusban pedig a szabolcsi termelők (Lamborghini, Same, Deutz-Fahr, Hürlimann és Fendt tulajdonosok is) is bekapcsolódnak a termelésbe.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) július 5-től három héten keresztül ellenőrzéseket végez a kiemelt dinnyetermelői régiókban, a nyomon követhetőség, eredetjelölés, számlaellenőrzés és az esetleges átcsomagolások miatt.

Tudta?

A görögdinnye a tökfélék családjába tartozó, Afrika déli részéről származó növényfaj, illetve annak termésének a neve. Sokan édes íze miatt gyümölcsnek tartják, de termesztéstechnikailag zöldségnek számít.

David Livingstone, a híres Afrika-kutató, úgy írja le a görögdinnyét, hogy a Kalahári-sivatagban rengeteg található belőle, úgy gondolják, hogy innen származik, és itt szabadon nő. Nem ismert, hol termesztették először, de a legkorábbi feljegyzett görögdinnyeszüret nagyjából 5000 évvel ezelőtt a dinasztikus Egyiptomban történt, hieroglifával is megörökítették. A növényt gyakran helyezték fáraók sírkamrájába élelemként a túlvilágra.

A 10. században már termesztették Kínában, mely a világ legjelentősebb görögdinnye termesztője ma is. A 13. században mór hódítók hozták be Európába.

Dinnyetermesztők úgyanúgy vásárolhatnak gyári alkatrészeket a Lucrus Hungária Kft-től Same, Lamborghini, Hürlimann, Deutz-Fahr és Fendt gépeikhez, mint a mezőgazdaság más ágaiban tevékenykedők. Cégünk az ország teljes területén javítja a Same, Lamborghini, Deutz-Fahr gépeket.