Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

12,4 milliárd euró fordítható az agrárágazatra 2020-ig

2015. január 16.

Az agrárágazat fejlesztésére mintegy 12,4 milliárd euró uniós támogatás áll rendelkezésre 2020-ig, 1,9 milliárd euróval több, mint a korábbi időszakban – közölte a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön Keszthelyen, a Pannon Egyetem Georgikon Karán tartott burgonyaágazati fórumon. Ebből a pénzből juthat olyan gazdáknak is, akik Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt vagy Deutz-Fahr traktorral dolgoznak.

Czerván György a legfontosabb feladatok között kiemelte a kertészeti és az állattenyésztési ágazatok fejlesztésének támogatását, valamint az élelmiszeripari kapacitások fejlesztését.

A tervek szerint öntözés-fejlesztési beruházásokra 40 milliárd forintot fordítanak, így az öntözött területek nagyságát a jelenlegi 100 ezer hektárról 150 ezer hektárra tudják növelni. Rövid távon viszont a legfontosabb feladat az érintettek, a falugazdászok, a gazdatársadalom felkészítése arra, hogy a rendelkezésre álló uniós forrásokat teljes egészében le tudják hívni – hangsúlyozta az államtitkár.

Beszélt arról is, hogy az agrárágazat évről évre jobban teljesít: a GDP-hez való hozzájárulás elsősorban a szántóföldi növénytermesztés – kukorica, napraforgó, repce – tavalyi rekord termésmennyiségének köszönhetően az elmúlt évben tovább növekedett, de az állattenyésztés kibocsátási aránya is növekedett. Az állattenyésztés támogatására az idén 30-35 milliárd forintot biztosítanak.

Hozzátette: bizakodásra ad okot, hogy az őszi vetések állapota – nagyrészt az enyhe, csapadékos télnek köszönhetően – jó, a kártevők miatt viszont elkelne a hótakaró – jegyezte meg. A kártevők elleni védekezésben Lamborghini, Deutz-Fahr, Hürlimann, Fendt és Same tulajdonosok is részt vehetnek.

Czerván György a fórumon ismertette: a burgonyatermesztés a szántóföldi növénytermesztés 3 százalékát teszi ki. Jelenleg 18 ezer hektáron termesztenek burgonyát. A termelésbiztonságot – hogy a gazdák nagyobb területen termeljenek burgonyát – öntözéssel el lehet érni, így néhány éven belül mintegy 20 ezer hektárra nőhet a vetésterületet.

Polgár Zsolt, a PE Burgonyakutatási Központ igazgatója az MTI kérdésére elmondta, a burgonyatermesztést kiegyensúlyozottabbá kellene tenni, mert míg korábban a kevés termés okozott gondokat Zala megyében, addig most az ágazat idei legnagyobb problémája a túltermelés. A kedvező időjárás miatt az elmúlt évben több burgonya termett, illetve a korábbi évek magasabb ára miatt többen kezdtek el foglalkozni burgonyatermesztéssel. A piacon így a burgonyát a tavalyelőtti ár harmadáért, kilogrammonként 30-35 forintért lehet csak eladni a felvásárlóknak – mondta.

A bevétel egy részét javításra, karbantartásra fordíthatják a gazdák. Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt és Deutz-Fahr traktorok esetében a Lucrus Hungária Kft-nél minden szükséges alkatrészt megtalálnak.

Forrás: MTI