Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

2,6 milliárd többlet a sertéságazatnak

2012. június 21.

Erős állattenyésztés nélkül nincs erős mezőgazdaság, ennek szellemében a jövő évi költségvetésből 2,6 milliárd többlettámogatás jut majd a sertéságazat erősítésére – mondta Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár csütörtökön egy herceghalmi szakmai tanácskozáson.

Az államtitkár kifejtette, hogy míg a szarvasmarha-állomány némileg nőtt tavaly, addig a néhány éve még 6 milliót meghaladó sertéslétszám csökkenése nem állt meg, az állatok száma a 3 milliót is alig éri el. Hozzátette, hogy míg az uniós országok átlagában az agrárágazaton belül 40 százalék körüli az állattenyésztés aránya, addig nálunk csupán 32 százalék.

Czerván György jelezte, hogy hamarosan 40 milliárd forint értékben pályázatot írnak ki az állattartó telepek korszerűsítésére, és támogatásra számíthatnak a génmegőrzés érdekében őshonos állatok tartására berendezkedő gazdálkodók is. Jelenleg 35 védett állatfajta, szarvasmarha, sertés, juh tartozik ebbe a körbe. Az élelmiszer-feldolgozó kis üzemek kapacitásának bővítésére az idén 5 milliárd forint támogatási keret áll rendelkezésre, ezen belül maximum 100 millió forintot nyerhetnek el a kisvállalkozók.

A 2014-2020 közötti időszakra körvonalazódó EU-s közös agrárpolitika szerint a cél a mezőgazdaság versenyképességének növelése. Ezen belül az öntözés, a kertészeti és az állattenyésztő ágazat kap majd nagyobb figyelmet, de a természeti erőforrásokkal az ésszerűbb gazdálkodás és a vidéki lakosok életminőségének javítása is ide sorolható. Mindezek Magyarország számára kedvező kilátásokat teremtenek az elkövetkező időszakra – emelte ki Czerván György.

Jakab István, a Magosz elnöke előadásában bejelentette: hamarosan megalakul az Agrár, Élelmiszergazdasági, Vidékfejlesztési Kamara. Az új szervezet egyebek mellett a feketegazdaság visszaszorítását, a szerződésen alapuló termelés gyakorlatának elterjesztését tűzi ki feladatul. Az elnök hangsúlyozta, hogy az agrárágazatban mindenképpen szükség van egy termelői tulajdonban lévő, világszínvonalat képviselő vágóhíd létesítésére, ahol hazai alapanyagból állítják elő a versenyképes élelmiszereket.

Forrás: MTI

Ha állatenyésztésben vagy növénytermesztésben érdekelt, akkor is talál nálunk Lamborghini, Same, Deutz-Fahr, Hürlimann alkatrészeket.