Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

300 termelő jelentkezett fagykár miatt a nagy biztosítóknál

2016. május 6.

Mintegy 300 termelő fordult fagykár miatt a három nagy biztosítóhoz – mondta Füzesi Dániel a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) mezőgazdasági bizottságának elnöke az M1 aktuális csatornán csütörtökön. Lehettek közöttük Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt és Deutz-Fahr tulajdonosok is.

Az első becslések szerint az áprilisi fagyhullámok okozta kár miatti kifizetések összege meghaladhatja a félmilliárd forintot. Tíz évente 3-4-szer van ilyen hideghullám, az idén korán indult a tavasz, hirtelen lett meleg, így a múlt heti hideg szinte minden növénynél kárt okozhatott, jellemzően a csonthéjasoknál és az almatermésűeknél.

Általában a nagyobb termelők (Deutz-Fahr, Hürlimann, Lamborghini, Fendt és Same gépet használók is vannak ilyenek)  kötnek biztosítást, a kisebb gazdálkodóknál, finanszírozott termelés esetén előírják a biztosítási védelmet, valamint a kárenyhítési rendszer is díjtámogatást ad az ültetvénytulajdonos mezőgazdasági termelőknek – ismertette a bizottsági elnök.

A komplex mezőgazdasági kárkezelési rendszerről elmondta: a kormány azt tűzte ki célul, hogy fokozza a termelők öngondoskodását, ezért a kárenyhítés csupán 50 százalékát kapja meg a termelő, amennyiben nem köt üzleti biztosítást. A Mabisz tapasztalatai azt mutatják, hogy sok gazdálkodó utólagosan próbál biztosítást kötni.

Régóta nem tapasztalt fagykár érte az erdőket az április végi hideg időjárás – derül ki az erdo-mezo.hu szakmai portál körképéből.

Kárpáti Béla, az Erdészeti és Energetikai Szaporítóanyag Terméktanács elnöke elmondta: mindössze kisebb térségek vannak, ahol nem jelentett problémát az április végi váratlan lehűlés. A tagjaik körében végzett felmérés szerint Somogy megyében hatalmas károk keletkeztek, míg a kiskunsági csemetekerteket nagyrészt elkerülte a fagy.

Tájékoztatása szerint az őszi tölgyvetések 70-90 százaléka, míg a tavasszal elültetett akác szinte 100 százaléka elfagyott, van olyan csemetekert, ahol az 1-2 éves csemeték is megsínylették a szélsőséges időjárást.

A portál cikke szerint az erdészeti szaporítóanyag-előállítóknak az elmúlt 10-15 évben nem kellett hasonló csemetepusztulással szembesülniük. Az ágazat helyzetét nehezíti, hogy a kárenyhítési rendszerbe nem kerültek be. Egyeztetnek a hatóságokkal, és szeretnék elérni, hogy a termelők  – akár Lamborghini, Same, Deutz-Fahr, Hürlimann vagy Fendt tulajdonosok – rendkívüli kárenyhítést kaphassanak valamilyen vis maior forrásból – mondta Kárpáti Béla.

A traktoroknál is masszív kárt tud okozni a fagyás. Érdemes kavitáció mentes gyári SDF fagyálló folyadékot használni a Lamborghini, Hürlimann, Deutz-Fahr, Same gépekbe. Nemcsak a fagyálló a Same alkatrész, Lambroghini alkatrész, Hürlimann alkatrész. Deutz-Fahr alkatrész is teljeskörűen elérhető a Lucrus Hungária Kft-nél.