Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

54 milliárd forint öntözésfejlesztésre

2016. február 29.

A Miniszterelnökség a Vidékfejlesztési Program brüsszeli tárgyalásain elérte, hogy a korábbi összeg többszöröse, mintegy 54 milliárd forint álljon rendelkezésre öntözésfejlesztésre – közölte a Miniszterelnökség pénteken.

ontozes_locsoloasA közleményben kiemelik, hogy az öntözésfejlesztés elengedhetetlen a magyar mezőgazdaság versenyképességének megtartásához és további növeléséhez. A fejlesztés jót tehet olyan gazdaságoknak is, amelyek Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt és Deutz-Fahr géppel rendelkeznek.

A program keretein belül áprilisban 49 milliárd forintos pályázati felhívás jelenik meg a mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztésére, az öntözött területek növelésére. A kertészeti ágazat esetében összesen 4,5 milliárd forint összeg már rendelkezésre áll erre a célra, amelyre az érintettek az ültetvénytelepítést támogató felhívás keretében pályázhatnak.

Az Európai Bizottság eredetileg kizárólag víztakarékos, azaz az öntözésre felhasznált vízmennyiség csökkentését célzó beruházásokat kívánt támogatni a Vidékfejlesztési Programon keresztül, azaz egyáltalán nem lett volna lehetőség új öntözési beruházásokra, az öntözött területek növelésére. A Miniszterelnökség a brüsszeli tárgyalásokon azonban elérte, hogy Magyarországon az öntözött területek növelését célzó fejlesztéseket is lehessen támogatni uniós forrásokból – áll a közleményben. Ez jó hír a hazai gazdálkodóknak, legyen az Same, Lamborghini, netán Fendt, Deutz-Fahr vagy Hürlimann tulajdonos.

Azt, hogy egyáltalán lehet-e öntözési beruházást támogatni, és ha igen milyen feltételekkel – például korszerűsítés esetén legalább hány százalékkal kell csökkenteni a vízfelhasználást – az érintett víztest mennyiségi állapota dönti el.

A vidékfejlesztésre vonatkozó uniós jogszabály szerint az öntözött terület növekedését célzó, új öntözőberendezéseket támogató beruházás kizárólag abban az esetben támogatható, ha az érintett víztest mennyiségi szempontból legalább jó minősítést kapott. A víztestek állapotát a Vízgyűjtőgazdálkodási Terv (VGT) tartalmazza, amelynek felülvizsgálata a Belügyminisztérium koordinálásával várhatóan tavasszal fejeződik be.

A magyar mezőgazdaság, a magyar gazdák – Lamborghini, Same, Deutz-Fahr, Hürlimann, Fendt tulajdonosok – alapvető érdeke, hogy ennek során a lehető legnagyobb mértékben vegyék figyelembe az öntözésfejlesztés érdekeit, azaz a víztestek minél nagyobb arányban kapjanak mennyiségi szempontból jó minősítést – áll a Miniszterelnökség közleményében.

Tudta?

Az öntözés a talaj nedvességtartalmának mesterséges úton történő szabályzását, pótlását jelenti. Az öntözést általában száraz területeken, a mezőgazdasági termékek növekedésének előmozdítására, valamint a csapadékszegény időszakokban alkalmazzák. Az öntözésnek további szerepei is vannak a növénytermesztésben, ilyen például a növények védelme a fagy ellen a gabonatermesztésben a gyomfélék elfojtása, valamint a talaj tömörítésének elősegítése. Az öntözéses gazdálkodással szemben, a közvetlen esőzéseken alapuló gazdálkodást csapadékra épülő mezőgazdaságnak hívjuk. Az öntözést igen gyakran a vízelvezetéssel együtt kezelik, mely a felszíni vagy a felszín alatti vizek természetes vagy mesterséges elvezetését jelenti.

Lamborghini alkatrész, Same alkatrész, Deutz-Fahr alkatrész, Hürlimann alkatrész, Fendt alkatrész egy helyen a Lucrus Hungária Kft-nél. Traktor javítás, karbantartás.