Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

60 milliárd forinttal több forrás jut jövőre a mezőgazdaságba

2012. december 15.

Mintegy 60 milliárd forinttal emelkednek az agrár- és vidékfejlesztési támogatások 2013-ban az idei évhez képest – ismertette a Vidékfejlesztési Minisztérium az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében, amelyben Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár idézi, aki az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány kuratóriumi ülésén beszélt.

A közlemény ismerteti: január 10-étől fizeti a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a területalapú támogatás második részletét, míg a különleges tejtámogatás második részletének kifizetése már december 1-jén megtörtént.

Az egységes területalapú támogatás (SAPS) szintje 2013-ban eléri a 100 százalékot, a gazdálkodók előreláthatólag mintegy 233 eurónak megfelelő forintösszegre – több mint 60 ezer forintra – számíthatnak jövőre. Az állattenyésztési források – elsősorban a nemzeti forráskeretből – több mint 100 millió forinttal emelkednek.

A VM még 2013-ban is fizethet nemzeti kiegészítő támogatásokat (top up), ezek elsősorban az állattenyésztési ágazat megerősödését segíthetik. Folytatódik a Kérődző, valamint a Dohány és Zöldség-gyümölcs Szerkezetátalakítási Program a 2012-ben érvényes pénzügyi keretekkel.

A mezőgazdasági termékek termelői ára 2012. első-harmadik negyedévében 10,9 százalékkal nőtt, ennek kapcsán az államtitkár kijelentette: jelentős élelmiszerár-drágulástól továbbra sem kell tartani. A világpiaci terményárak az elmúlt hónapokban stabilizálódtak, így élelmiszerár-robbanás nem várható – mutatott rá.

Még az idén kifizeti a vidékfejlesztési tárca a tej- és a cukorrépa termelőket érintő 1,1 milliárd forintos többlettámogatást. A tejtermelők tejkilogrammonként 60 fillérrel megemelt, kilónként 4 forintos tejkvóta-támogatásra, a cukorrépa-termelők pedig mintegy 800 millió forint nemzeti kiegészítő támogatásra számíthatnak – tartalmazza a közlemény.

A korábbi információk szerint a vidékfejlesztési tárca az idén 709 milliárd forintból gazdálkodhatott, amiből 626 milliárd forint a termelést közvetlenül segítő, agrártámogatási rész.

Forrás: MTI

Alkatrész Lamborghini tarktorokhoz raktárról. A Lucrus Hungária KFT. az említett márka mellett Same, Deutz-Fahr, Hürliamnn és Fendt gépekhez is teljeskörűen kínál alkatrészeket. Kenőanyagok, szűrök szintén rendelkezésre állnak.