Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

A búza 80 százalékát aratták le Vas megyében

2011. július 27.

Vas megyében a 40 ezer hektáron vetett búza 80 százalékát tudták learatni eddig – közölte Márkus Antal mezőgazdasági szaktanácsadó az MTI-vel.

A munkákat 2-3 nap csapadék nélküli, napsütéses időben lehet folytatni. A megyében rendelkezésre álló gépkapacitás lehetővé teszi, hogy kedvező időjárás esetén egyetlen hét alatt végezzenek az aratással. Jelenleg gyomosodástól sem kell még tartani, egy-két nap alatt megszárad a növény, így ismét el lehet érni a 20 százalékos víztartalmat – mondta a szaktanácsadó.

Tájékoztatása szerint az eddig learatott búza közel 80 százaléka étkezési és javító minőségű. Közel egy hete esik az eső, így várhatóan a többször felázott területről már csak takarmány minőségű gabonát tudnak betakarítani.

Az őszi búza hektáronkénti átlaghozama 4 tonna körül van, ami Vas megyében közepes eredménynek számít. A búza ára folyamatosan csökken, a tapasztalatok szerint a jó minőségű gabonát a következő évben kedvezőbb áron lehet értékesíteni. Több éves tendencia, hogy aratáskor a legalacsonyabbak a gabonaárak, ez alól kivétel a repce, aminek gyenge hozam miatt idén tovább emelkedett az ára – hangsúlyozta a mezőgazdasági szaktanácsadó.

Vas megyében az őszi vetésterület meghaladta 77 ezer hektárt, ebből 20 ezer hektáron repcét vetettek. Hektáronként 2 tonna fölötti átlaghozamra számítottak, ennek ellenére a repceföldek egyharmadán hektáronként 1 tonna alatti termést tudtak csak betakarítani. A megyében a repce átlaghozama 2,2-2,3 tonna volt hektáronként. Akik tavaly időben, még augusztusban el tudták vetni a repcét – és kellő mennyiségű tápanyag is került a földbe – a 3-4 tonna hozamot is el tudták érni.

Márkus Antal szerint idén is szerencsésebb augusztusban elvetni a repcét, ugyanis már rendelkezésre állnak olyan növényvédőszerek, amivel “ha túl akar érni” a növény, vissza lehet fogni a fejlődését. Emlékezetett rá, hogy a tavalyi késői vetés miatt 3-4 ezer hektáron ki kellett szántani a repcét, további 4 ezer hektáron pedig gyenge lett a termés.

Márkus Antal szólt arról is, hogy “az utolsó pillanatban jött a csapadék”, a 34 ezer hektáros kukoricaföld vegyes képet mutat. A kukorica közel egyharmadával gondok vannak, főként a sekélyebb termőrétegű területeken, ahol az alsó levelek a szárazság miatt már elszáradtak. A 8 ezer hektáros napraforgónál viszont az okoz problémát, hogy a felázott talajon kezdenek kidőlni a nagyobb tányérú napraforgók.

A megyében viszont szép az alma, minőségileg jónak ígérkezik a szőlő és a gyümölcstermés is – jegyezte meg a mezőgazdasági szaktanácsadó. Hozzátette, ha kisüt a nap, a peronoszpóra és a lisztharmat veszély miatt azonnal védőszereket kell alkalmazni.

Forrás: MTI

Gyári, eredeti alkatrészeket és javítást kínál Lamborghini, Same, Deutz-Fahr, Hürlimann traktorokhoz a Lucrus Bt.