Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

A GOSZ tiszta képet vár a károkról és a biztosítékokról

2011. július 22.

A Gabonatermesztők Országos Szövetsége tiszta képet akar kapni a génmódosított vetőmaggal szennyezett területeken kikelt növényállomány megsemmisítésének lépéseiről, valamint a felmerülő károkozások jogi és anyagi biztosítékairól.

Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott állásfoglalásában a szövetség hangsúlyozza: szeretnék azt is, ha a magyar állam ebben az ügyben anyagilag és jogilag mögöttük állna. Biztosak akarnak lenni abban is, hogy az őszi vetések megkezdése előtt a forgalomba kerülő vetőmagok GMO-szennyezéstől mentesek lesznek.

A GOSZ emlékeztet arra, hogy a szennyezett vetőmag miatt több termelő kapott a kukorica-növényállomány  megsemmisítését elrendelő határozatot. A határozat alapján a gazdának nemcsak a saját tábláját, hanem a 400 méteres távolságon belül a szomszéd területén lévő kukoricát is meg kell semmisítenie pár napon belül.

A szövetség rámutat: gabonatermesztők önhibájukon kívül jutottak ilyen helyzetbe. A GOSZ tagjai ugyanis a meglévő jogszabályok betartásával dolgoznak – teszik hozzá.

Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-biztonságért és agrárigazgatásért felelős államtitkára egy csütörtöki fővárosi sajtótájékoztatón megerősítette: nem engedhető meg, hogy génmanipulált vevőmagból növény keljen ki, és akár véletlenül is tovább szaporodjon. Ezért alkalmaznak most a további génszennyezés megakadályozására szigorú eljárásokat. A kár megfizetésével kapcsolatban Kardeván Endre annyit mondott, a károk felmérése még folyik.

Forrás: MTI

A Lucrus Bt. teljeskörű alkatrészkínálattal rendelkezik az SDF-csoport traktorjaihoz, így a SAME, Lamborghini, Deutz-Fahr, Hürlimann márkák traktorjaihoz.