Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

A gyümölcsösök 90 százalékát már megmetszették Szabolcsban

2012. március 8.

A gyümölcsösök 90 százalékában végeztek a tavaszi metszéssel a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei termelők – közölte a térségi kormányhivatal nyíregyházi földművelésügyi igazgatóságának főfalugazdásza az MTI érdeklődésére.

Guttyán Tamás elmondta: a gazdálkodók kihasználták az enyhe decemberi és januári időjárást, így a március második felében induló növényvédelmi munkálatokig, az első, úgynevezett lemosó permetezésig várhatóan mindenütt befejezik a metszést. A legtöbb munkát a közel 16 ezer hektár almás metszése adja Szabolcsban.

A szakemberek megkezdték a gyümölcsfák rügyvizsgálatát is, hogy felmérjék a februári fagyok okozta esetleges károkat. Guttyán Tamás közölte: az eddigi vesszőhajtatások alapján a fagy legfeljebb csak a korán virágzó csonthéjas gyümölcsöket, főként a korai meggyet károsíthatta, de azt sem számottevő mértékben. Korai meggyből ráadásul kevés található Szabolcsban, a 4.300 hektáros összterületnek csak 4-5 százalékán.

A megyei főfalugazdász elmondta azt is: az őszi vetések állapotfelmérésének eredménye március végére, április elejére várható, akkor derül ki, hogy a repce- és gabonatáblák hogy vészelték át a kedvezőtlen őszi és a téli időjárást. Különösen a 10.500 hektár összterületű repcével van gond, elképzelhető, hogy a 40-50 százalékát ki kell szántani és újravetni más növénnyel tavasszal – tette hozzá.

Guttyán Tamás kitért arra is, hogy a februárban hullott nagy mennyiségű hó már elolvadt a térségben, s az éjszakai fagyoknak köszönhetően sehol nem alakult ki belvíz a mezőgazdasági területeken. Március második felében a gazdálkodók így indíthatják a tavaszi talajelőkészítő munkálatokat, s kezdődhet a vetés, amelyhez megfelelő a vetőmagellátás – mondta.

Teljeskörű alkatrészellátás Lamborghini, Same, Deutz-Fahr, Fendt gépekhez.