Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

A környezetvédők zéró toleranciát akarnak a génmódosításra

2011. július 27.

Több civil szervezet – az Egyetemes Létezés Természetvédelmi Egyesület (ETK), a Greenpeace Magyarország Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ), a Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület (SZÖVET), valamint a Védegylet – közös állásfoglalása szerint a magyarországi génszennyezés ügyében a zéró tolerancia és a vetőmag-önrendelkezés a megoldás. Erről a civil szervezetek szerdán tájékoztatták az MTI-t.

A környezetvédő szervezetek úgy vélik: a napvilágra került génszennyezési esetek ismételten igazolják azt, hogy a genetikailag módosított (GMO) vetőmagot és hagyományos vetőmagot is előállító óriáscégek képtelenek ellenőrzésük alatt tartani az általuk kifejlesztett technológiát. Nem tudják a vetőmagokat százszázalékosan külön kezelni egymástól, és amennyiben olyan országokból hoznak be vetőmagot, ahol génmódosított növényeket is termesztenek, a génszennyezéssel számolni kell.

Ezért alapvető fontosságúnak tartják a szigorú hatósági, kormányzati fellépést. Úgy ítélik meg, hogy továbbra is fenn kell tartani a zéró tolerancia alkalmazását. Így minden olyan esetben, ahol kimutatható genetikai szennyezés, a vetőmag illetve az elvetett növény haladéktalan megsemmisítésére van szükség.

Szigorú és jelentős mennyiségű ellenőrzést kell végezni, ehhez pedig rendszeresen fejleszteni, modernizálni kell a laboratóriumi hátteret – teszik hozzá.

Fontosnak tartják: a “szennyező fizet!” elv alkalmazását a jelenlegi és az esetleges későbbi génszennyezési ügyekben is. Ellenkező esetben – a civil szervezetek szerint – a génmódosítást végző cégek áthárítják a génmódosítás-mentesség fenntartásának költségeit a hagyományos és ökológiai vetőmagokkal gazdálkodni szándékozókra vagy a társadalomra.

A mostani génszennyezések külföldi eredete rávilágít arra, mennyire kiszolgáltatottá vált a magyar mezőgazdaság azáltal, hogy a vetőmagtermesztés és -forgalmazás nemzetek-feletti cégek ellenőrzése alá került. Mindezek fényében közép- és hosszú távon elengedhetetlennek tartják a környezetvédők, hogy a vetőmag-előállítás terén is – ugyanúgy mint élelmiszerek esetében – az önrendelkezés irányába történjenek lépések Magyarországon.

Ezért szorgalmazzák egy nemzeti vetőmagprogram elindítását magyar nemesítők és gazdálkodók bevonásával, amelynek célja a minőségi, génmódosítás-mentes hazai vetőmag biztosítása lenne.

Utalnak arra, hogy jelenleg is import génmódosított szója takarmányon élnek a haszonállatok és így a tej- és húsipari termékekbe közvetve bekerülnek. Álláspontjuk szerint ez nem lehet hivatkozási alap a génszennyezés elfogadtatására, hanem az új vidékstratégiában szereplő fehérje-program fontosságát, szükségességét húzza alá.

Így azt várják a kormánytól, hogy a vidékstratégia alapján ez év őszére dolgozza ki a fehérje-program alapkoncepcióját, hogy a következő évektől a génszennyezett import vetőmag mellett az import génmódosított takarmány is teljesen eltűnjön a Kárpát-medencéből.

Emellett Magyarországnak az unióban is határozottabban kell fellépnie annak érdekében, hogy a génszennyezés problémáját mérsékelni lehessen – tartalmazza az állásfoglalás, amely emlékeztet, hogy a génszennyezés miatt több, mint egymilliárd forintnyi kár érte a magyar gazdákat.

A közelmúltban történt génszennyezés miatt várhatóan több mint 5.000 hektáron kellett, illetve kell majd megsemmisíteni a génszennyezett magból kikelt kultúrákat.

Forrás: MTI

Deutz-Fahr, SAMe, Lamborghin, Hürlimann traktorokhoz nálunk minden szükséges alkatrészt, segédanyagot megtalál. A Lucrus Bt. az alkatrészek szállítása mellett a gépek teljeskörű javítását is vállalja.